"Snovi od papira" otvorili 19. MKFM

Scena iz predstave "Snovi od papira"
Scena iz predstave "Snovi od papira"

Predstavom "Snovi od papira (Sonhos de papel)" DRK-a (Grupo de Teatro Fórum Cova da Moura) iz Lisabona, sinoć je na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula otvoren Pula Forum 2014. u sklopu 19. Međunarodnog kazališnog festivala mladih.

Uvodnu riječ u protokolarnom dijelu otvaranja imao je umjetnički voditelj festivala Aleksandar Bančić, dok je Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a pozdravila brojne sudionike ljetnih radionica kazališta potlačenog. Festival je službeno otvorila pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Osim radionica kazališta potlačenog gotovo se svake večeri tijekom festivala održavaju i forum predstave u kojima se od publike očekuje da reagira i preuzme ulogu potlačenog.

Ovogodišnje izdanje festivala počelo je s predstavom "Snovi od papira" portugalske skupine DRK-Grupo de Teatro Fórum Cova da Moura. Publiku je prvo pozdravila i zagrijala džokerica Anabela Rodrigues, a potom su na scenu kročili i glumci Reginaldo Spinola, Elisa Mascarenhas, Isa Delgado, Fábia Correia, Willion Brandao i Sofia Furtado.

Oni su u kratkoj i jasnoj pjevanoj predstavi (kao lingua franca u ovom je slučaju poslužio engleski) ispričali priču o Ricardu - sanjaru koji je zapeo u svijetu u kojem mu papir ne pruža priliku da sniva "velike snove" već se mora zadovoljiti onim što mu papiri nalažu da bude. Pitanja koja postavlja su: Može li on izazvati svoju zajednicu i biti nešto drugo osim broja, artikla, uloge? Može li ostvariti svoj san čak i bez "odgovarajućeg papira"? Dozvoljava li današnja raznolika Europa zaista svima da sanjaju?

Ova predstava o izazovima i prilikama koje se tiču migracija i različitosti u domeni ljudskih prava pobudila je interes kod publike koja je u ulozi Ricarda pokušala dati pozitivne odgovore na sva postavljena pitanja. Sutra je na programu predstava "Suđenje (Il processo)" talijanske skupine The Albero koja će igrati s početkom u 21sat na Maloj sceni INK-a. (B. VINCEK; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter