Snowden zatražio azil u Rusiji

Edward Snowden zatražio azil u Rusiji (Reuters)
Edward Snowden zatražio azil u Rusiji (Reuters)

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden, koji se nalazi na zračnoj luci u Moskvi i kojeg Washington traži zbog špijunaže, zatražio je politički azil u Rusiji.

"Jučer (u nedjelju) u 22.30 sati britanska državljanka Sarah Harrison došla je u konzularnu službu na zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi i predala Snowdenov zahtjev za politički azil u Rusiji", rekao je konzularni dužnosnik zračne luke Kim Ševčenko.

Sarah Harrison je zaposlenica internetske tvrtke WikiLeaks, koja je Snowdenu organizirala pratnju na njegovu putovanju iz Hong Konga 23. lipnja, kamo je otputovao nakon što je razotkrio tajne američke špijunske programe za nadzor elektroničkih komunikacija u svijetu.

Snowden je zatražio politički azil i od Ekvadora. Ekvadorske vlasti poručile su da će ga razmotriti ako stigne na njihov teritorij.


Putin: Snowden mora prestati činiti nažao SAD-u
Ruski predsjednik Vladimir Putin jasno je u ponedjeljak rekao da Edward Snowden nije dobrodošao u Rusiji te izrazio solidarnost sa Sjedinjenim Državama kad je u pitanju taj odbjegli suradnik američke obavještajne agencije.

No, Putin je i ponovio da Rusija ne kani izručiti Snowdena Americi, koja ga traži zbog optužbe za špijunažu. Snowden je prije osam dana sletio na moskovski aerodrom i vjeruje se da je još u Rusiji.

Već drugi put u tjedan dana Putin je izjavio da ruske obavještajne agencije ne surađuju sa Snowdenom i pozvao ga da što prije ode. "Ako želi nekamo otići i netko ga ondje prihvati, svakako", rekao je.

"Za ostanak ovdje postoji jedan uvjet: mora prestati raditi to čime šteti našim američkim partnerima, iako znam da to zvuči čudno kad dolazi iz mojih usta", rekao je Putin novinarima nakon moskovske konferencije izvoznika nafte.

Na nagađanja da bi Snowden iz Moskve mogao otići s nekim izaslanstvom upravo te konferencije na kojoj sudjeluju i predsjednici Venezuele i Bolivije, Putin je rekao da za takav plan ne zna.

Ruska agencija RIA prenijela je riječi jednoga ruskog dužnosnika koji tvrdi da su ruski i američki predsjednik svojim obavještajnim službama rekli da riješe spor vezan uz Snowdena.

RIA citira Nikolaja Patruševa, tajnika Putinova savjetodavnog Vijeća nacionalne sigurnosti, koji je rekao da se američki FBI i ruski FSB neće lako dogovoriti o Snowdenovoj sudbini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter