Snowden zatražio azil u Ekvadoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino je rekao u nedjelju da je bivši zaposlenik americke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden zatražio azil od Ekvadora, a u meduvremenu je objavljeno da je Snowden na putu prema toj zemlji.

"Ekvadorska je vlada primila molbu za azil Edwarda Snowdena", objavio je Patino na društvenoj mreži Twitter.

Patino je to objavio iz Vijetnama gdje se nalazi u službenom posjetu, a u ponedjeljak bi održati konferenciju za novinare, precizirao je jedan izvor iz ministarstva vanjskih poslova u Quitu, prenosi AFP.

Ekvador je vec 16. kolovoza 2012. dao politicki azil utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji je otkrio brojne diplomatske poruke.

WikiLeaks je u priopcenju objavio da je Snowden na putu prema Ekvadoru.

Snowden, cije su izrucenje od Hong Konga uzalud tražile SAD, nestao je po dolasku u Moskvu. On nije bio medu putnicima koji su prošli kontrolu putovnica na terminalu F zracne luke Moskva Šeremetjevo, prenosi AFP.

Novinari AFP-a vidjeli su diplomatsko vozilo sa zastavom Ekvadora ispred terminala. Državna televizija Rusija 24 ocijenila je da je Snowden odvezen da prenoci u veleposlanstvo neke južnoamericke zemlje u Moskvi.

Neslužbeno se doznaje da su Sjedinjene Države poništile Snowdenovu putovnicu. (Hina)

 (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter