Snowden traži potporu Njemačke, no ne može putovati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši suradnik američke tajne službe i bjegunac Edward Snowden poručio je Njemačkoj da računa na međunarodnu potporu da bi se zaustavio progon Washingtona protiv njega zbog objave zaštićenih podataka, prenose u petak svjetske agencije i dodaju da Snowden ne može putovati u Njemačku da bi svjedočio u istrazi o prisluškivanju, ali s njemačkim tužiteljima može razgovarati u Rusiji.

U otvorenom pismu vlastima Njemačke, koja se nalazi u središtu međunarodnog skandala zbog američkog prisluškivanja saveznika, Snowden je rekao da su njegova otkrića pomogla "osvijestiti problem zloupotrebe povjerenja javnosti", navodi Reuters.

Žaleći se na to da Washington nastavlja "tretirati neslaganje kao dezerterstvo" i govoreći o "nastavku kampanje progona" zbog koje je morao zatražiti azil u Rusiji, Snowden ističe da "govoriti istinu nije zločin".

- Siguran sam da bi uz potporu međunarodne zajednice američka vlada prekinula sa svojim štetnim ponašanjem, piše u Snowdenovu pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, parlamentu i državnom tužiteljstvu.

Snowden je pismo predao njemačkom zastupniku Hansu-Christianu Stroebeleu s kojim se u četvrtak sastao na tajnoj lokaciji u Moskvi, piše Reuters.

Francuski internetski portal France 24 prenosi da su neki njemački zastupnici pozvali Snowdena da doputuje u Berlin i preda dokaze o američkom prisluškivanju mobitela kancelarke Merkel.

No, izvor koji navodi ruska novinska agencija Interfax ističe da Snowden, koji je u kolovozu dobio azil u Rusiji, ne može napustiti zemlju. "Praktično je nemoguće da otputuje iz Rusije. U tome bi slučaju izgubio izbjeglički status i američki saveznici bi ga mogli izručiti Washingtonu", prenosi agencija pozivajući se na dobro obaviješteni izvor.

- Njemačko tužiteljstvo moglo bi poslati svoje predstavnike u Rusiju ili Snowdenu poslati pitanja pismenim putem, dodao je izvor.

Informacije na temelju Snowdenovih podataka po kojima je američka Nacionalna sigurnosna agencija nadzirala komunikacije desetaka stranih čelnika, uključujući kancelarku Merkel, izazvale su zgražanje u Njemačkoj i ostatku Europe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter