Snowden: SAD me nezakonito progoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden po prvi put je pismom prekinuo šutnju otkako je prije osam dana iz Hong Konga stigao u zračnu luku u Moskvi i u kojemu navodi da je i dalje slobodan iznositi nova otkrića vezana uz špijunske aktivnosti američke vlade.

U pismu upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Reuters, Snowden je istaknuo da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu.

Zahvalio je Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije te razmatranju njegova zahtijeva za azilom. "I dalje sam slobodan i u mogućnosti objaviti informacije koje služe javnom interesu", rekao je Snowden u pismu na španjolskom jeziku i bez datuma, poslanom ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi.

"Bez obzira na to od koliko se dana moj život sastoji, ostajem posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikada ostvari moj doprinos općem dobru, svijet će na tome moći zahvaliti principima za koje se zalaže Ekvador", navodi se u dijelu pisma.

Snowden, za kojeg se vjeruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke, požalio se da ga vlasti SAD-a nezakonito progone zbog djela za koje tvrdi da su bila u javnom interesu.

"Dok je javnost izrazila potporu što sam bacio svijetlo na taj tajni sistem nepravde, vlada SAD-a je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo moje obitelji, slobode da putujem i mog prava na miran život, bez straha od nezakonitog progona", napisao je Snowden.
 

WikiLeaks: Snowden zatražio azil u 21 zemlji
Bivši suradnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden, kojeg Washington traži zbog špijunaže, zatražio je azil u 21 zemlji, među kojima u Rusiji, Islandu, Ekvadoru, Kubi, Venezueli, Brazilu, Indiji, Kini, Njemačkoj i Francuskoj, prenijela je u ponedjeljak internetska stranica WikiLeaks.

Te zahtjeve je u Snowdenovo ime predala Sarah Harrison, britanska djelatnica WikiLeaksa koja je pratila Snowdena 23. lipnja na putu od Hong Konga do Moskve. Zahtjevi su predani ruskom dužnosniku u zračnoj luci Šeremetjevo u ponedjeljak kasno navečer, prema priopćenju s WikiLeaksa.

"Dokumenti naglašavaju opasnosti progona za Snowdena u Sjedinjenim Državama i ruski dužnosnici su ih počeli dijeliti nadležnim veleposlanstvima u Moskvi", navodi se u priopćenju.

Ostale zemlje kojima je Snowden uputio zahtjev za azil su Austrija, Bolivija, Finska, Italija, Irska, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Poljska, Španjolska i Švicarska, prema istom izvoru.

Snowden je u ponedjeljak optužio američkog predsjednika Baracka Obamu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio zaštitu.

On je posebice optužio Obamu da je naredio potpredsjedniku Joeu Bidenu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio politički azil, posebice Ekvadora, s namjerom da postigne njegovo izručenje.

Predsjednik Correa je u razgovoru u ponedjeljak potvrdio da je Joe Biden od njega tijekom vikenda tražio da odbije Snowdenou molbu azila. (Hina/Reuters/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter