Snowden: NSA može razbiti sigurnosnu zaštitu na netu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka agencija za nacionalnu sigurnosti (NSA) u tajnosti je razvila alate za razbijanje ili zaobilaženje sigurnosne zaštite na internetu koja se koristi za zaštitu svega: od e-maila do financijskih transakcija, navodi se u medijskim izvješćima koja se pozivaju na dokumente bivšeg djelatnika NSA-a Edwarda Snowdena.

Guardian, The New York Times i neprofitna ProPublica izvijestili su da je američka obavještajna agencija koristila različita sredstva: od ubacivanja "back doorsa" do manipulacije međunarodnim procesima za uspostavu standarda šifriranja.

"Back door" (stražnja vrata) je naziv za različite postupke ili programe koji omogućuju drugom korisniku da se služi žrtvinim računalom dok je spojena na internet, a da ona to ne zna.

NSA i njezin britanski partner Government Communications Headquarters (GCHQ) navodno su napredovali u razbijanju tehnologije Secure Sockets Layer koja štiti milijune internetskih stranica koje počinju s "https" i virtualne privatne mreže koje su uobičajene za djelatnike koji nisu u uredu nego rade na drugoj lokaciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter