Snowden: Ne bih imao pošteno suđenje u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Edward Snowden, bivši djelatnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji je otkrio da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta, napisao je u ponedjeljak na jednom internetskom forumu da ne bi mogao dobiti pošteno suđenje u SAD-u.

"Američka vlada je odmah i predvidljivo uništila svaku mogućnost poštenog suđenja kod kuće, kao što je učinila s drugim zviždačima, otvoreno me proglasivši krivim za izdaju... to nije pravda", rekao je Snowden na internetskoj stranici lista Guardian.

"Nisam otkrio nikakve američke operacije protiv legitimnih vojnih ciljeva", kazao je. "Ukazao sam na to gdje je NSA hakirala civilnu infrastrukturu kao što su sveučilišta, bolnice i privatne tvrtke jer je to opasno."

Snowden se krije u Hong Kongu od 20. svibnja. Američki Savezni istražni ured (FBI) ga istražuje ga, ali nije službeno zatraženo njegovo izručenje.

U međuvremenu je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino izjavio u ponedjeljak u Londonu da bi Ekvador razmotrio Snowdenov zahtjev za azilom kada bi ga on zatražio. Po njegovim riječima, ekvadorska vlada bi proučila taj zahtjev "odgovorno, kako smo učinili u slučaju Assangea". (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter