Snowden je u tranzitnom dijelu moskovske zračne luke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio u utorak da se Edward Snowden, bivši savjetnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) kojeg traže Sjedinjene Države, nalazi i dalje u tranzitnom dijelu moskovske zračne luke te dodao da Rusija s time nema ništa i odbacio je optužbe Washingtona.

Ruski predsjednik je tako otkrio tajnu o mladom Amerikacu koji nije viđen od nedjelje kada je prema pisanju tiska otputovao iz Hong Konga u Moskvu.

"Snowden je stigao u Moskvu", rekao je Putin na konferenciji za novinare u finskom gradu Turku i dodao da je taj dolazak za Ruse bio "potpuno neočekivan".

"Stigao je kao putnik u tranzitu i u tom slučaju mu ne treba ni viza ni drugi dokumenti", objasnio je i dodao da "on ne prelazi granicu, pa mu ne treba viza".

Ruski predsjednik je odlučno odbacio optužbe Washingtona upućene Moskvi.

Državni tajnik John Kerry je u ponedjeljak ocijenio vrlo razočaravajućom i zabrinjavajućom činjenicu da je Snowden mogao putovati između Hong Konga i Moskve. Washington je zahtijevao od Rusije da razmotri sve opcije kako bi ga izručila Sjedinjenim Državama.

Kerry je u utorak pozvao Rusiju da bude mirna i razumna i preda Snowdena. Kerry se nalazi u posjetu u Saudijskoj Arabiji i naglasio da je to izručenje pitanje poštivanja zakona.

On je naglasio da se ne žele sukobe te da nikome ne naređuju, već samo imaju zahtjeve u sklopu najnormalnije procedure. Kerry je također podsjetio da su SAD Rusiji predale sedam osoba koje je tražila tijekom posljednje dvije godine.

Putin je ocijenio da su "sve optužbe upućene Rusiji buncanje i budalaštine" i inzistirao je na činjenici da Rusiju i SAD ne veže sporazum o izručenju.

"Izručiti građane možemo samo državama s kojima imamo međunarodne sporazume o izručenju kriminalaca. Nemamo takav sporazum sa Sjedinjenim Državama", naglasio je i ocijenio da je u interesu Rusije da Snowden napusti Moskvu.

"Snowden je slobodan čovjek. Što prije izabere svoje odredište, bit će bolje i za nas i za njega", rekao je Putin i tako odbacio glasine prema kojima su ruske tajne službe ispitale Snowdena.

"Naše tajne službe nisu nikada radile i ne rade trenutačno sa Snowdenom", zajamčio je Putin i sam bivši časnik KGB-a (sovjetskih tajnih službi) i bivši šef ruskih tajnih službi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter