Snowden bi uskoro mogao svjedočiti pred EP-om

Edward Snowden (Arhiva)
Edward Snowden (Arhiva)

 Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta dao je u četvrtak zeleno svjetlo za saslušanje Edwarda Snowdena, bivšeg suradnika američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji je razotkrio njezine tajne špijunske programe.

Snowden, koji je pobjegao u Rusiju, neće radi toga otputovati ni u Bruxelles niti u Strasbourg nego će biti saslušan putem "interaktivne" video-konferencije. To su tražili zastupnici Europske pučke stranke (EPP) jer će mu tako moći postavljati pitanja. Francuska zastupnica EPP-a Veronique Mathieu Houillon istaknula je da će Snowdenu sigurnost pritom biti zajamčena.

Snowdenu prijeti 30 godina zatvora u Sjedinjenim Državama zbog kršenja zakona o špijunaži i krađe državnih dokumenata. Snowden i njegovi odvjetnici dobili su poziv Europskog parlamenta na tu interaktivnu video-konferenciju, no još nisu odgovorili, doznaje se iz izvora u Europskom parlamentu.

Ako pristane, saslušanje, koje će biti otvoreno za sve eurozastupnike, moglo bi se održati pred Odborom za građanske slobode "do kraja veljače", kazala je Mathieu Houillon. Saslušanje bi se moglo negativno odraziti na odnose između EU-a i Sjedinjenih Država. "To će biti jako negativno za odnose između Sjedinjenih Država i Europske unije", kazao je republikanac Mike Rogers, predsjednik Odbora za obavještajnu zajednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa, koji je u prosincu bio pozvan u Europski parlament.

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za pravosuđe Viviane Reding u srijedu je javno zahvalila Snowdenu na tome što je razotkrio velike razmjere američkog špijuniranja u Europi, u raspravi s europskim blogerima o zaštiti podataka.

"Kada je to objavljeno, kazala sam: 'Hvala, g. Snowden', jer mi je do tada bilo jako teško uvjeriti, osobito na europskim instancama, da imamo velik problema koji treba riješiti na međunarodnoj razini", kazala je, odgovarajući na pitanje talijanske novinarke Arianne Ciccone. "Snowdenova otkrića omogućila su da se stvari pomaknu, osobito prisluškivanje mobitela Angele Merkel", kazala je.

Na pitanje hoće li EU ponuditi zaštitu Snowdenu, Reding nije izravno odgovorila. "Jasno je da će se zaštita, bude li potrebna, odobriti na osnovi nacionalnih zakona, jer europski ugovori ne daju takvu ovlast Europskoj komisiji i ja prema tome ne bih mogla intervenirati", kazala je.

Reding vodi pregovore sa Sjedinjenim Državama o sporazumu koji bi trebao osigurati zaštitu osobnih podataka europskih građana koje prikupljaju internetske tvrtke poput Googlea i Facebooka. Želi spriječiti njihovo korištenje izvan europskih granica bez prethodnog pristanka i osigurati pravo da se europski građani mogu žaliti američkim sudovima u slučaju zloporabe njihovih podataka, što sada nije moguće.

"Naši sugovornici u Sjedinjenim Državama do sada su nam govorili da je to nemoguće, jer bi trebalo promijeniti Ustav, a Kongres bi bio protiv toga", kazala je. "Zahvaljujući g. Snowdenu, stvari su se promijenile i prvi put možemo reći da postoji razumijevanje za naš zahtjev za reciprocitetom", objasnila je. "Nisam sigurna da ćemo postići to što tražimo, no sada imam nadu", zaključila je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter