Snježni val zahvatio Istru

(G. Č. Š.)
(G. Č. Š.)

Prvi snijeg u središnjoj Istri

Subotnje jutro središnja je Istra dočekala prekrivena prvim snježnim prekrivačem ove zime, međutim lagani i tanki prvi snijeg nije izazvao nikakve probleme. Kako saznajemo u pazinskom sjedištu službe 112, od večeri u petak kada je snijeg počeo padati, pa kroz cijelu subotu, nikakve dojave nisu stizale povezane s eventualnim problemima sa snijegom, nije bilo zatvorenih cesta niti problema u prometu, riječju - nikakvih posebnosti.

Na Pazinštini i Žminjštini je kroz noć mjestimično, na područjima s nadmorskom visinom većom od 350 metara, napadalo i desetak centimetara snijega, ali u subotu ujutro ceste su bile čiste i prohodne, vlažne ali bez snijega, koji se kroz dan zadržao na krovovima i na zelenim površinama. Vedar subotnji dan bio je idealan za obiteljske šetnje i dječje radosti na snijegu, a temperature su se, prema podacima meteorološkog portala Istramet, s noćnih stupanj do dva ispod ništice sredinom dana u cijeloj Istri popele iznad ništice, dostižući čak i 10 stupnjeva na zapadnoj obali Istre. (D. ŠIŠOVIĆ)

Problema je bilo na Ćićariji gdje su županijske i lokalne prometnice bile očišćene, ali su zato nerazvrstane i seoske ceste u nadležnosti Općine Lanišće bile neprohodne

Sjever istarskog poluotoka osvanuo je u subotu ujutro pod snježnim pokrivačem. Za razliku od Buzeta gdje je noću s petka na subotu padala kiša, u višim predjelima buzetskog područja kao i u brdsko planinskim prostranstvima istarskog Krasa napadalo je pet do dvadesetak centimetara snijega koliko je visina snježnog pokrivača primjerice iznosila u pograničnim Jelovicama na sjeverozapadu Ćićarije.

Ekipe zimske službe Istarskih cesta izišle su na teren u čišćenje državnih, županijskih i lokalnih prometnica istarskog sjevera dok je buzetski gradski komunalac "Park", već u petak oko 20.30 sati krenuo sa posipavanjem i čišćenjem nerazvrstanih cesta buzetskog područja. - Na čišćenju zasnježenih prometnica angažirane su dvije ekipe. Pored toga su komunalci ručno posipavali pješačke staze u Buzetu u kojem doduše nije pao snijeg ali je zato sve bilo zaleđeno, izjavila je direktorica "Parka" Ervina Kisiček.

Problema je bilo na Ćićariji gdje su županijske i lokalne prometnice bile očišćene, ali su zato nerazvrstane i seoske ceste u nadležnosti Općine Lanišće bile neprohodne iako zimski uvjeti počinju 15. studenog te je jedinica lokalne samouprave obavezna organizirati održavanje svih javnih površina. No zbog skorašnjeg raspuštanja laniške vlasti obveza čišćenja očito nije bila definirana. Nakon dojava revoltiranih mještana da nitko nije organizirao čišćenje seoskih prometnica taj je problem riješen na županijskom nivou. - Po dojavi načelnika Civilne zaštite Općine Lanišće i u koordinaciji sa gradonačelnikom Buzeta, a uz odobrenje istarskog župana, Stožer civilne zaštite Istarske županije na temelju svojih ovlasti dao je nalog Županijskoj upravi za ceste da organizira čišćenje nerazvrstanih cesta u laniškoj općini, a radove će izvesti Istarske ceste, izjavio je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac.

Snijegu su se najviše razveselili najmlađi koji su sunčano subotnje prijepodne iskoristili za uživanje u zimskim radostima. Nedaleko od Željezničke stanice Buzet susreli smo 14- godišnju Luciju Vižintin iz sela Počekaji koja je sa prijateljima odmah pohrlila na snijeg. - Dugo nije padao pa smo ga se zaželjeli, povjerila nam je Lucija. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Labinština se zabijelila, prometnice i nogostupi čisti i prohodni

Nakon obilne kiše koja je na plus osam Celzijevih u petak poslije podnevna padala na Labinštini, navečer oko sedam sati temperatura se naglo spustila na ništicu, te je umjesto kiše počeo padati gusti snijeg. Da nije padao na vodom natopljenu površinu bilo bi ga zasigurno i desetak centimetara. No, Labin se ipak zabijelio, usprkos noći mnogi su mališani izašli na bijele površine, te su na nekoliko mjesta u gradu nastali snješkovići. Tako veselo možda ne bi bilo vozačima, da djelatnici komunalca nisu odmah izašli na teren, te počeli sa čišćenjem snijega i posipavanjem gradskih prometnica. Čistilo se i noću, a ekipe Komunalnog poduzeća 1.Maj, bile su na terenu i subotnjim ranim jutrom, te čistile prometnice i nogostupe, od novo napadanog snijega. Nakon dugog niza godina zabijelio se čak i Rabac.

Od direktora Komunalnog pouzeća, Alena Golje, doznajemo da su tijekom noći na terenu bile četiri ekipe i tri ralice s ukupno petnaestero ljudi, a tijekom subotnjeg jutra brojka se u ljudstvu povećala na preko trideset.

–S čišćenjem snijega malo je većih problema bilo na Gori Glušići i Ripendi Kosi, kraj Labina, a na posipavanje smo utrošili desetak tona što soli, što rizle. Sve su prometnice prohodne i čiste, a posipavanje ćemo ponoviti u večernjim satima, tako da se ne bi stvarao led u slučaju stupnjeva oko i ispod nule- rekao nam je Golja. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter