Sniziti kamate i na kredite u eurima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak traži da ih Vlada ukljuci u pregovore s bankama i HNB-om u vezi s modelom pomoci kreditno zaduženim gradanima. Traže i da se za sve kredite kamate hitno snize za tri postotna boda.

To se odnosi kako na kredite vezane uz švicarski franak tako i na druge valute jer, kako istice Tomislav Prpic iz spomenute udruge, oni ne predstavljaju samo gradane koji su se kreditno zadužili uz valutnu klauzulu u švicarcu, vec sve kreditno zadužene gradane. Njihov se zahtjev, dakle, odnosi na sve kredite s valutnom klauzulom i promjenjivim kamatama.

Udruga najavljuje i podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti valutne klauzule. Kažu da su culi da je takav zahtjev jedan sindikat vec podnio, no nisu se konzultirali sa sindikatima i u pokušaj rušenja ustavnosti valutne klauzule idu sami. Pritom se pozivaju na mišljenja dijela ekonomista koji smatraju da valutna klauzula ne bi trebala egzistirati u Hrvatskoj.

Državnom odvjetništvu, Sudu casti Hrvatske gospodarske komore i Državnom inspektoratu udruga Franak namjerava dostaviti prijave protiv poslovnih banaka zbog "neopravdanog dizanja kamatnih stopa".

Prijedloge za model pomoci gradanima opterecenim kreditima zbog tržišnog položaja švicarskog franka udruga smatra neodgovarajucima. Naime, Prpic istice da su svi prijedlozi, prema za sada dostupnim informacijama, u korist banaka i HNB-a.

- Pomoc dužnicima je moguca u vidu smanjenja kamatnih stopa, veli Prpic i dodaje da balon-kredit nikako nije rješenje.

- Balon koji bi se ukamacivao pomoc je bankama, a ne dužnicima, ustvrdio je Prpic. HNB, prema mišljenju clanova udruge, nije dovoljno ukazivao na problem sa švicarskim frankom.

Središnja banka, kako objašnjavaju u udruzi, govorila je da ce tecaj te valute rasti do 18 posto, a on je porastao preko 50 posto. Na opasku da nitko nikog nije tjerao na ugovaranje kredita vezanog uz franak, u udruzi vele da su banke vodile agresivnu promidžbenu politiku tih kredita. (G. GALIC/Novi list)


Lesar: Balon-krediti past ce na glavu gradanima

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar nazvao je balon-kredite utegom koji ce kad-tad pasti gradanima na glavu, a mjere kojima Vlada i banke pokušavaju pomoci gradanima zaduženima u švicarcima ocijenio pokušajem da se aspirinom djeluje na metastaze. Ponovio je zahtjev da se ukine valutna klauzula, a od HNB-a zatražio da objavi valutnu strukturu pasive kamata.

- Jedino tako ce se vidjeti gdje su se i u kojoj valuti zapravo zaduživale banke i koliki imaju ekstra profit zbog švicarskog franka, istaknuo je Lesar i dodao da se svi krediti moraju pretvoriti u kunske bez novih naknada banaka jer, ako gradani primaju place i mirovine u kunama, nitko nema pravo tražiti da kredite vracaju u stranoj valuti. (H)


Mjenjacnice odbile mijenjati franke u kune

U petak poslije podne na sto su muka bili turisti koji su u rijeckim mjenjacnicama htjeli promijeniti švicarske franke u kune. Nekoliko je Hrvata koji rade u Švicarskoj i koji su na odmor došli u Rijeku u stanju ocaja nazvalo novinare.

- Nemam više ni kapi goriva u autu, a ni jedna mjenjacnica u Rijeci ne želi mi promijeniti franke u kune. Kažu da su dobili naputak iz banke da ne smiju kupovati franke jer ce tijekom noci pasti, ali kakvo je to ponašanje u jeku turisticke sezone, bio je jedan od vapaja koji su se toga dana zaredali.

Kako su se na kraju snašli, ne znamo. No, u mjenjacnicama koje smo u subotu uspjeli obici potvrdili su nam da u petak poslije podne zaista nisu mijenjali franke, da je to bio naputak iz banke zbog pada švicarskog franka, koji je, eto, u petak pao, a s njim i stav turista o Hrvatskoj kao turistickoj destinaciji. (B. S./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter