Sniziti cijenu hrani kojoj je isteklo "best before"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su Nizozemska i Švedska na razini EU-a pokrenule inicijativu da se određene namirnice, poput brašna, šećera ili riže, kao i mnoge druge, stave na listu trajnih prehrambenih proizvoda na kojima se više ne bi navodio minimalni roka trajanja, odnosno stavljala oznaka "najbolje upotrijebiti do", Ministarstvo poljoprivrede odgovara da se i Hrvatska priklanja inicijativi kojom bi se smanjile količine bačene, a još uvijek zdravstveno ispravne hrane.

No, napominju, ne treba srljati s uklanjanjem oznaka "najbolje upotrijebiti do". Kao prihvatljivije rješenje predlažu prodaju te hrane po sniženim cijenama nakon što minimalni rok trajanja istekne. 

Svake godine u EU-u se baci od 90 do 100 milijuna tona jestive hrane, pri čemu 30 posto tih količina završava u smeću zbog isteka datuma na oznaci "najbolje upotrijebiti do" (engl. "best before"), odnosno zbog nedovoljne informiranosti kupaca o (velikoj) razlici između oznake "upotrijebiti do" (engl. "use by") i "najbolje upotrijebiti do".

Te oznake potrošači najčešće smatraju jednakima, no u prvom je, "use by" slučaju, riječ o maksimalnom roku trajanja do kojeg namirnica mora biti konzumirana, a u slučaju "best before" o minimalnom roku trajanja, nakon kojeg je namirnica i dalje zdravstveno ispravna.

Hrana s "upotrijebiti do" oznakom je, s mikrobiološkog gledišta, brzo kvarljiva i, ako se ne konzumira u navedenom roku, može predstavljati opasnost po zdravlje potrošača. U drugom slučaju nam proizvođač "najbolje upotrijebiti do" datumom ili periodom garantira da će dotad njegov proizvod biti najbolje kvalitete, a nakon toga će tu kvalitetu početi polako gubiti, jednako kao i okus, teksturu, aromu, nutritivnu vrijednost.

To nipošto ne znači da je nakon navedenog datuma ta hrana zdravstveno neispravna, već je, ako nije došlo do oštećenja ambalaže i nije po otvaraju sumnjiva našem njuhu ili oku, ona i dalje adekvatna za konzumaciju, još tjednima, mjesecima pa čak i godinama poslije.

U većini slučajeva, ovom se oznakom obilježava zaleđena hrana, konzervirano voće i povrće, tjestenina i sušena hrana općenito, i slično. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter