Sniženja pocela, prodavaonice prazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Period sezonskih sniženja koja gradanima omogucavaju jeftiniju kupnju odjece, obuce i drugih artikala poceo je u Puli pocetkom tjedna malim, ali sigurnim koracima. Za sada je primamljive natpise u izlozima istaknulo svega nekoliko ducana, no njihov ce primjer uskoro slijediti ostale prodavaonice, cime ce i službeno biti otvorena navala kupaca na prilike.

U meduvremenu bar svaka treca trgovina nudi neku vrstu popusta uglavnom na dio kolekcije, najcešce proljetne, te nešto rjede akcije. Tako je trenutno moguce kupiti odjevne predmete i obucu po 20 do 50 posto povoljnijoj cijeni, a što se tice akcija, kupcima se nudi mogucnost da za jedan ili dva kupljena artikla sa sobom kuci besplatno ponesu drugi, odnosno treci. Osim toga, neki ducani imaju posebne ponude, pa se za dva kupljena proizvoda dobiva popust od 35 posto.

Na popustu je trenutno i sportska odjeca te nogometna obuca, kao nakit i razni modni dodaci cija je cijena do 80 posto niža. Neke trgovine nude do 40 posto povoljnije brendirane ženske torbice, a zaljubljenici u dekoraciju doma ili kuhanje mogu se pocastiti jeftinijim kucanskim potrepštinama. Naime, ovih je dana moguce potrošiti upola manje novca nego inace za nabavu posuda, stolnjaka ili, primjerice, plahti, što za ovdašnje prilike nije malo.

Isplati li se ili ne uci u nove troškove, gradani ce morati sami procijeniti. No problem bi trgovcima mogao predstavljati ponovni boom šopinga preko granice, na koji se zbog daleko povoljnijih cijena odlucuje sve više gradana.

Na pocetku tjedna tijekom jutra nismo primijetili posebne gužve u trgovinama. Naprotiv, veci dio njih zjapio je prazan. Prodavacice su rekle da je uvecer situacija nešto bolja te da tada i inozemni gosti vole zaviriti te ponekad kupiti poneku majicu ili haljinu. (I. N. TURKOVIC)

U Puli i dalje nedostaje kvalitetnih trgovina
U zadnjih je nekoliko tjedana otprilike desetak trgovina iz Rovinja i Poreca te nešto manje iz Pule uvelo sustav gotovinskog povrata poreza za strance, doznajemo od predstavnice tvrtke Global Refund Tax Free za Istru Jadranke Mihovilovic. No u Puli i dalje nedostaje ducana s brendiranom, kvalitetnom i skupom robom. - Za razliku od Poreca i Rovinja, u Puli taj sistem uvode uglavnom suvenirnice te trgovine s jeftinom robom. Apeliramo na trgovce da strancima ponude mogucnost povrata poreza na koji imaju zakonsko pravo te da istaknu naljepnice s natpisom tax free. Na taj ce ih nacin potaknuti na kupovinu do potrebnog minimuma, koji od ove godine iznosi 740 umjesto dosadašnjih 500 kuna. Osim toga, ovo je trenutak da iskoriste priliku povoljnije prodaje strancima koju ce ulaskom u Europsku uniju izgubiti, napomenula je Mihovilovic.


Podijeli: Facebook Twiter