Snižen rejting za devet zemalja eurozone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kreditna agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovackoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru, u svojevrsnom petku 13. za kreditni status zemalja eurozone, suocene s teškom dužnickom krizom.

Americka kreditna agencija objavila je u petak reviziju kreditnih rejtinga 16 od 17 zemalja eurozone, odnosno sviju osim Grcke, ciji je rejting od prije u statusu "smeca".

Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znaci da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suociti s još jednim sniženjem. U austrijskom slucaju takva je odluka donijeta zbog "ranjivosti austrijskog bankarskog sektora" koji je jako involviran u zemlje istocne Europe i u Madarskoj, državama teško pogodenim financijskom krizom.

Francuska je negativnu prognozu dobila zbog "pogoršanja politickih, financijskih i monetarnih pokazatelja" u eurozoni s kojima je Francuska blisko povezana. Francuskoj je kreditni rejting snižen prvi put od 1975. godine. "To nije dobra vijest, ali nije ni katastrofa", rekao je francuski ministar financija Francois Baroin.

Maksimalan kreditni rejting zadržale su Njemacka, Nizozemska, Finska i Luksemburg. Medutim, Njemacka je jedina dobila takvu ocjenu uz stabilnu perspektivu, dok je za ostale tri zemlje ona negativna.

Za jednu razinu još su sniženi rejtinzi Sloveniji (na A+), Slovackoj (na A) i Malti (na A-). Slovenija i Malta dobile su uz to i negativnu prognozu, dok je Slovacka zadržala stabilnu.

Španjolskoj je kreditni rejting snižen za dvije razine s AA na A i uz negativnu prognozu, odnosno s 33 posto izgleda da joj srednjorocno bude opet snižen ako vlada ne provede reforme na tržištu rada.

Italiji je rejting takoder snižen za dvije razine, s A na BBB+, s negativnom perspektivom i 33 posto izgleda da joj srednjorocno bude opet snižen.

Cipru je kreditni rejting snižen na BB+, odnosno na spekulativnu razinu, uz negativnu prognozu. Portugalu je snižen na BB, takoder na spekulativnu razinu i uz negativnu prognozu.

Belgija (AA), Estonija (AA-) i Irska (BBB+) zadržale su u ovoj reviziji postojece rejtinge, ali sve uz negativnu perspektivu.

EK žali zbog odluke S&P-a

Europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn izrazio je rano u subotu žaljenje zbog odluke kreditne agencije Standard & Poor's koja je snizila kreditne rejtinge za devet zemalja eurozone, javljaju agencije.

"Žalim zbog ovakve odluke jer se eurozona odlucno bori na svim frontovima kako bi odgovorila na dužnicku krizu", priopcio je Rehn.

"Odluka je donijeta prvenstveno zbog naše procjene da inicijative europskih dužnosnika možda nece biti dovoljne da se u potpunosti odgovori na sustavan financijski stres u eurozoni", priopcio je S&P na svojoj internetskoj stranici. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter