Snižen kreditni rejting 26 talijanskih banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bonitetna agencija Moody's pocela je dugoocekivano smanjivanje rejtinga europskih i globalnih banaka snizivši kreditne rejtinge 26 talijanskih zajmodavaca, ukljucujuci UniCredit i Intesa Sanpaolo, izvijestio je u ponedjeljak poslovni dnevnik The Wall Street Journal.

Od 26 talijanskih banaka kod 10 je ocjena za dugorocni dug i depozite snižena za jedan stupanj, kod osam za dva, kod šest za tri i kod dvije za cetiri stupnja. Pored toga Moody's je snizio kratkorocne bonitetne ocjene za 21 banku, i to za jedan do dva stupnja.

Sniženje rejtinga, obrazloženo ranjivošcu na rastuci broj prekida otplate kredita i potencijalne probleme s financiranjem, ocekivalo se, no ono bi ipak moglo pogoršati bankarsku krizu u Europi poskupljujuci financiranje banaka na tržištima kapitala.

- Rejtinzi za talijanske banke sada su medu najnižima u razvijenim europskim zemljama, što je odraz podložnosti tih banaka nepovoljnom radnim okruženjima u Italiji i Europi, navodi Moody's u priopcenju.

Taj je potez uslijedio nakon što je agencija u veljaci pocela preispitivati rejtinge 114 financijskih institucija u 16 europskih zemalja zbog moguceg sniženja, s naglaskom na osjetljivost banaka na dužnicku krizu eurozone. Ocekuje se da ce Moody's nakon talijanskih, sniziti i rejting španjolskih banaka.

Do kraja lipnja više od 100 europskih banaka, kao i divovi s Wall Streeta kao što su Bank of America i Citigroup, vjerojatno ce imati niži rejting za barem jednu razinu.

Sniženje rejtinga, na kojem se radi od veljace, potaknulo je žestoku kampanju lobiranja u kojoj banke nastoje uvjeriti Moody's da su njihove financije dovoljno jake da opravdaju svoje trenutne ocjene.

No, nedavna eskalacija krize u eurozoni, ukljucujuci ocitu ovisnost mnogih europskih banaka o kreditima Europske središnje banke, ugrozila je argumente bankarske industrije, ocjenjuje Journal.


Podijeli: Facebook Twiter