Snižavanje temperature u slucaju viroze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kod viroza povišena tjelesna temperatura može trajati od tri do šest ili sedam dana, a cesto se javljaju kašalj i curenje nosa. U slucaju viroze organizam se bori jer se u njemu odvija reakcija, a koliko ce ona biti burna ovisi o tom da li dijete ima ili nema povišenu tjelesnu temperaturu. U slucaju da je temperatura do 38 stupnjeva od lijekova ne dajemo ništa, a od 38 nadalje sredstvo za snižavanje temperature. Za male bebe savjetujem sirupe, osim u slucajevima kada je temperatura iznad 39 stupnjeva.
Osim što ih tako visoka temperatura iscrpljuje, postoji opasnost da dijete do pete godine života dobije febrilne konvulzije, a to je najveci strah koji kod nas postoji kao posljedica visoke temperature jer termoregulacijski centar koji je smješten u mozgu, baš kao ni cijeli mozak nije zreo, pa temperatura raste i ne može se tako lako spustiti. U tom slucaju djetetu dajemo cepice. Svo vrijeme dok je temperatura jako visoka dijete je potrebno tuširati u kadi petnaestak do dvadeset minuta u mlakoj vodi, ukljucujuci i tuširanje glave. Dijete treba rashladiti, a kako se od toga nece prehladiti postupak je dobro ponavljati svakih sat, sat i pol, uz obvezno davanje tekucine. Tek kada se temperatura smiri, doci k ljecniku.
Dakle, u cijeloj situaciji je najvažnije smiriti sebe i dijete kojemu treba dati sirup, rashladiti ga tuširanjem i onda krenuti kod svog lijecnika, osim ako ne kolabira kada ga treba hitno odvesti u prvu medicinsku ustanovu.
Sa sijecnjem i veljacom, do kada je trajala epidemija gripe, viroze nisu prestale. Jedno je vrijeme trajalo zatišje, ali sada otkako se temperatura zraka povecala opet imamo viroze. Nema teških bronhitisa, upale pluca, upalnih angina, ali imamo puno viroze i virusnih kašljeva koji dugo traju. Iako dugotrajni kašalj iritira, potrebno je imati strpljenja.

 


Podijeli: Facebook Twiter