Snimke iz Beograda pokazat će kuće za legalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto malo manje od dva mjeseca preostala su do isteka roka za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Taj se rok, 30. lipnja, neće produžavati, ponovila je više puta ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, napominjući i to da je dovoljno do zadanog datuma predati barem zahtjev, a ostalu dokumentaciju zatim nadopunjavati.

Ministarstvo je, osim toga, pronašlo i rješenje za vlasnike objekata koji nisu sigurni je li njihov objekt sagrađen prije 15. veljače 1968. godine. Sve zgrade izgrađene prije tog datuma, naime, smatraju se legalnima i njihovi vlasnici ne moraju u postupak ozakonjenja, no vjerojatno ima i nemali broj onih koji u točno vrijeme gradnje nisu sigurni. Rješenje za njihove dileme dolazi iz - Beograda.

Ministarstvo je, naime, s tamošnjim Vojnogeografskim institutom, u čijem su posjedu detaljne snimke Hrvatske iz zraka iz tog vremena, dogovorilo da nam do kraja svibnja ustupi te karte, zahvaljujući kojima će svatko tko ima dilema moći u nadležnom katastru vidjeti je li kuća sagrađena prije ili poslije sredine veljače 1968. godine.

"Kad smo krenuli s postupkom legalizacije, bili smo uvjereni da je gotovo cijela Hrvatska pokrivena snimkama iz zraka, no ispostavilo se da dosta podataka ipak nema. Kako je posao snimanja iz zraka u to vrijeme, i za cijelu bivšu Jugoslaviju, napravila tadašnja vojska, dosjetili smo se da iz Beograda, iz Vojnogeografskog instituta, zatražimo te snimke, njima ionako nepotrebne.

Stići će nam do kraja ovog mjeseca, preuzet će ih naš katastar, i svima zainteresiranima omogućiti uvid u njih. Time više neće biti potrebe da naši građani uzalud odlaze u Beograd po te snimke", ističe ministrica Mrak-Taritaš. (piše B. MRVOŠ PAVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter