Snimka vratolomnog leta ispod mosta Mirna uzburkala duhove

Članovi Matice Slovačke iz Rijeke (N. O. R.)
Članovi Matice Slovačke iz Rijeke (N. O. R.)

Danas se na nekim hrvatskim news portalima pojavila fantastična snimka leta po svemu sudeći manjeg aviona i to vrlo nisko iznad doline rijeke Mirne, a u jednom trenutku avion čak prolijeće ispod mosta Mirna. Video snimku objavio je na svojoj Facebook stranici korisnik pod imenom Airie Sasha Juvan koji se, između ostalog, bavi i paraglajdingom i odmah je izazvao lavinu komentara ispod snimke. Video je navodno našao na Youtubeu, ali je ona u međuvremenu maknuta. Međutim, čini se kako se radi o starijoj snimci koja je nekim komentatorima već poznata, kao i niže potpisanoj novinarki, a radi se zaista o jednom egzibicijskom letu vojnog školskog aviona Porter Pilatuc PC-9 kojim je morao upravljati vrlo vješt pilot kojem su i jučer u komentarima mnogi iskazivali poštovanje.

Navodno bi snimka čak mogla biti iz 2011. godine i, ukoliko nas sjećanje ne vara, ovaj "fantomski vratolomni let" se povremeno pojavljuje i nestaje s interneta, a svaki put kada se pojavi, iznova uzburka duhove. Uglavnom, iako je u blizini preleta aviona danas livada koja služi kao svojevrsna sletna staza za paraglajdere iz Motovuna, među kojima ima jako puno stranaca, te su svi oni uznemirili i zabrinuli za vlastitu sigurnost jer je netko izjavio čak da nisu imali nikakvu najavu bilo kakvog leta nad ovim područjem, razloga za zabrinutost nema. U toku dana pojavili su se znalci koji su objasnili da se radi o snimci najvjerojatnije iz 2011. te da je taj let bio odobren, najavljen i obavljen s ciljem. Uostalom, u Narodnim novinama 128/2014. stoji Članak 19. koji kaže: (1) Odobrenje za letenje ispod mostova i sličnih građevina te dalekovoda i antena, izdat će se samo u svrhu raspršivanja kemijskih sredstava za uništavanje štetočina i sličnih poslova u poljoprivredi i šumarstvu te za obavljanje ostalih poslova sličnog odgovarajućeg značenja čije izvršenje zahtijeva obavljanje niskih letova. (2) Letove iz stavka 1. ovoga članka smiju obavljati piloti zrakoplova koji imaju odgovarajuću dozvolu profesionalnog pilota i najmanje 400 sati naleta na odgovarajućoj vrsti zrakoplova.

Gdje god bio, svaka čast vrlo vještom pilotu koji je očito obavio svoj zadatak a nama pružio jako lijepu i uzbudljivu snimku iz svog kokpita. (Patricija SOFTIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter