Snimatelj i ostali neovlašteni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelatnik hrvatskoga veleposlanstva u Washingtonu, osumnjicen za neovlašteno snimanje supruga veleposlanice Kolinde Grabar Kitarovic i stranih diplomata, objavljeno na YouTubeu, pozvan je na razgovor u Zagreb u sklopu istrage koja se provodi o cijelom slucaju.

Iz krugova bliskih Ministarstvu saznajemo da bi ta istraga, ali i istraga o neovlaštenom korištenju službenog automobila, za što se sumnjici supruga veleposlanice, trebale biti vrlo brzo zgotovljene.

Djelatnik veleposlanstva, a u medijima se navodilo da je rijec o Ivanu Saricu, po svoj je prilici tajno pratio i snimao supruga veleposlanice zato što Grabar Kitarovic nije dala suglasnost za produženje njegova mandata u Washingtonu.

Tajnim pracenjem i snimanjem nesumnjivo je nanesena šteta Ministarstvu i diplomatska šteta Hrvatskoj. Naime, djelatnik Ministarstva tajno je i neovlašteno pratio i snimao u stranoj zemlji koja je ugostila hrvatske diplomate, odnosno Sjedinjenim Americkim Državama, a na jednoj od snimaka tajno je snimljen i njemacki diplomat.

Druga istraga koju provodi Ministarstvo, o navodno neovlaštenom korištenju službenog automobila u privatne svrhe za što se sumnjici Jakov Kitarovic, takoder bi trebala biti brzo gotova.

Nije neuobicajeno da suprug, odnosno supruga, veleposlanika koriste službeni automobil, ali se to u pravilu mora raditi u protokolarne svrhe, a praksa da suprug ima na raspolaganju službeni automobil 24 sata dnevno i to za korištenje u obiteljske svrhe je neuobicajena.

Veleposlanica Grabar Kitarovic izjavila je, a Hina prenosi, da «ako je netko mislio da radim nešto što nije u skladu sa zakonom, onda je trebao upozoriti mene, ili ako je mislio da ne može, onda je trebao upozoriti službe MVPEI-a», te je izrazila nadu da ce istraga otkriti pocinitelja i njegove motive.


Podijeli: Facebook Twiter