Snimaci bankomata protjerani iz Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog krivotvorenja bankovnih kartica državljanin Rumunjske Stefan Gheorghian (33) na Opcinskom je sudu u Puli osuden na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci, a njegov sunarodnjak Valentin Dumitru (34) zbog istog je kaznenog djela, uz krivotvorenje isprava te jednu tešku kradu, osuden na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine i cetiri mjeseca.

Objavom presude 14. rujna oba su rumunjska državljanina puštena iz pritvora u Puli, u kojem su se nalazili od 30. lipnja ove godine. Gheorghianu je izrecena i mjera protjerivanja na cetiri godine dok je drugookrivljeni protjeran iz Hrvatske na pet godina.

Gheorghian je proglašen krivim zbog izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstva za krivotvorenje bankovnih kartica. Naime, on je od 23. do 25. kolovoza 2008. godine u Medulinu, ne bi li došao do magnetnih zapisa s tudih bankovnih kartica temeljem kojih ce kasnije izraditi lažne kartice, zajedno s nepoznatim osobama na bankomat OTP banke postavio uredaj za kopiranje magnetnog zapisa (skimmer) i uredaj za snimanje unosa PIN-a. Na taj je nacin došao do podataka o magnetnim zapisima i PIN-ovima bankovnih kartica.

Dumitru je proglašen krivim jer je od 4. do 8. srpnja 2009. u Medulinu, sukladno dogovoru s nepoznatom osobom, takoder postavio skimmer i uredaj za snimanje unosa PIN-a. Tako su Dumitru i nepoznata osoba došli do podataka o magnetnim zapisima i PIN-ovima bankovnih kartica u vlasništvu ukupno osam hrvatskih državljana, Temeljem prikupljenih podataka izradili su potom lažne kartice, kojima su na bankomatima u Matuljima i Rijeci podigli ukupno 27.404 kune, na štetu OTP banke.


Podijeli: Facebook Twiter