Snima se dokumentarac o Krleži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu 30. obljetnice smrti velikoga hrvatskog književnika Miroslava Krleže (Zagreb, 1893. - Zagreb, 1981.) redatelj Željko Senecic i scenarist Tomislav Sabljak, koji su svojedobno snimili dokumentarac o Tinu Ujevicu, zapoceli su snimati dokumenatrni film o Krleži.

Po rijecima scenarista Sabljaka, on se intenzivno bavi Krležom od 1973. kada je u Budimpešti postavio veliku retrospektivnu izložbu o Krleži u organizaciji tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Scenarij je podijeljen na više poglavlja - zapocinje s Djetinjstvom u Agramu, Odlaskom u kadetsku školu u Pecuh, Davnim danima, ciklusom Glembajevi, Kraljevom, polemickim Krležom (u koji spadaju tekstovi "Moj obracun s njima", "Hrvatska književna laž" i "Sukob na ljevici") do "Balada", zatim Zagreba u Krležinim djelima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Posebno poglavlje, kako istice Sabljak, je stvaranje Leksikografskog zavoda 1950., koji danas nosi njegovo ime, i Krležino sudjelovanje u radu Akademije, u kojoj je od 1947. do 1957. bio potpredsjednik. Zanimljiv dio scenarija odnosi se na pisanje romana rijeke "Zastave" i filma "Put u raj" u režiji Maria Fanellija i scenografiji Željka Senecica.

Do sada je snimljeno 30-tak razgovora s poznavateljima Krležina djela i sudionika u djelima velikog hrvatskog pisca. Medu njima su Predrag Matvejevic, akademici Jakša Barbic i Krešimir Nemec, Georgij Paro, Ivo Štivicic, Eduard Galic, Branko Hecimovic, Neva Rošic, Tonko Lonza, Pero Kvrgic, Rade Šerbedžija, Jovan Cirilov i drugi.


Podijeli: Facebook Twiter