Snijega u Istri još nema na vidiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoč brojnim bombastičnim naslovima u hrvatskim medijima koji su proteklih dva dana najavljivali snježne pahulje ("Očekuje nas velika promjena vremena", "U petak će kod nas pasti snijeg", "Stiže nam prvi snijeg"…) prema prognostičkim kartama na vidiku još uvijek nema snijega, pa čak ni osjetnog zahlađenja.

- Bez brige snijeg još ne stiže, osim tamo gdje i statistički treba stići u prvoj dekadi listopada, a to je samo najviše gorje, kaže voditelj portala Istramet Petar Radovan.

- Moguće je da koja pahuljica zaleprša na Zavižanu i na kotama iznad 1.500 metara nadmorske visine, ali to nije nikakva vijest za listopad da vidi snijega, jer se tamo to zna dogoditi i ljeti, nastavlja Radovan dodajući da ne vjeruje da će se Učka još zabijeliti neko duže vrijeme.

Prema prognostičkim modelima idućih se dana u Istri očekuje toplo jesensko vrijeme s mogućnošću povremenih dnevnih pljuskova posebice u petak kada se s frontom očekuje bura (posebice na Kvarneru), dok bi subota trebala biti vedra tijekom čitavog dana. Temperatura će se nastaviti kretati oko prosjeka bez većih oscilacija.

Jučer u podne temperature su u istarskim gradovima, prema mjerenjima Istrameta, bile vrlo ujednačene, mogli bi reći sobne. Najhladnije je bilo u Novigradu, Bujama i Labinu gdje je mjereno 20 stupnjeva Celzijusa, slijede Poreč, Buzet, Pazin i Vodnjan s 21 stupnjeva, pa Umag i Pula s 22, te konačno najtopliji Rovinj s 23 stupnjeva Celzijusa.

Prema biometerološkoj prognozi približavanje ciklone uzrokovat će nepovoljne prilike zbog čega meteoropati mogu patiti od bolova na mjestima ranijih ozljeda, glavobolje i nesanice. Pojačane tegobe mučit će kronične bolesnike pa im se preporuča izbjegavanje dodatnih napora. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter