Snijeg zaobišao Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska je okovana snijegom, ali Istru je zasad zaobišao i nadam se da ce tako i ostati, s olakšanjem je konstatirao u subotu popodne Vedran Grubišic, dožupan i nacelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije.

Upravo se vratio s terena, a izmedu ostalog obišao je opcinu Lanišce koja upravilu biva najviše pogodena zimom. Srecom, veli, osim jake bure stanje je redovno.

U vecini Istre palo je svega nekoliko pahulja nošenih vjetrom koje se nisu zadržavale na zemlji pa su ceste prohodne. Napominje da je prema meteorološkim predvidanjima moguce da u noci dode do pojacanih snježnih padalina, ali da su ekipe, kojih je 40-ak, spremne intervenirati.



- Stalno smo u pogonu duž istarskih prometnica, a još smo u noci s petka na subotu posipali ceste solju. Iako izgleda da smo izbjegli najgore, i dalje smo u stanju pripravnosti, kazao je Grubišic.

Iz stožera pozivaju vozace da obavezno koriste zimsku opremu koja je i zakonska obaveza.

Padne li obilni snijeg i zbog neocišcenih putova gradani ostanu izolirani, mogu u hitnoj situaciji, u slucaj potrebe lijecnicke ili veterinarske pomoci, bolnickog lijecenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slicno, nazvati broj 112. Zasada takvih intervencija, srecom, nije bilo.

U Istri, na cijelom Jadranu i u dijelu Gorskog kotara u subotu puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

Iako snijeg mnogima zadaje glavobolje, posebno starijim ljudima koji strahuju od padova i lomova, oni najmladi, ali ne samo oni, zasigurno su ostali razocarani što se Istra nije zabijelila kao ostatak Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter