Snijeg zalepršao središnjom Istrom

Pazin (A. DAGOSTIN)
Pazin (A. DAGOSTIN)

Snijeg je, kako su i najavljivali prognozeri, danas poslije podne uz jaku buru i nagli pad temperature zalepršao unutrašnjom Istrom.

Nakon susnježice koja je zabilježena u većem dijelu unutrašnje Istre, pravi je snijeg prvo započeo padati na području Žminja, Barbana, Kanfanara, Šumbera, Svetog Petra u Šumi, Gračišća i Lindara, a zatim i Pazina. Iako je dosta gusto padao, snijeg se vrlo brzo topio pri dodiru s tlom zbog nedovoljno niske temperature (DHMZ je u 13 sati u Pazinu izmjerio 3 stupnja, a u 14 sati 1 stupanj Celzijusa).

Oko 12.30, nakon jake kiše i susnježice, snijeg je obilato počeo padati i na području Savičente. Iako su se mališani poveselili snježnim radostima, jer se gusti snijeg brzo počeo hvatati za tlo, nakon sat vremena snijeg je ipak prestao padati, a ubrzo se i otopio.

Ponegdje se u unutrašnjosti Istre ipak započeo stvarati tanji snježni pokrivač, posebice na području Gračišća i Žminja, dok je Ćićarija dobila novih četiri centimetra snijega.

Na Ćićariji je snijeg počeo padati oko 11 sati. Noću s utorka na srijedu zbog niskih temperatura koje su se spuštale ispod 0 stupnjeva Celzija i moguće poledice ralice zimske službe Istarskih cesta u 22 sata krenule su na teren posipavajući kolnik sipinom i solju. Danas ujutro na Ćićariji su dodatno čistile snijeg uz cestu prema Vodicama i graničnom prijelazu Jelovice - Podgorje. U Jelovicama se, doznajemo od Draženka Čendaka, zadržalo dvadesetak centimetara starog snijega.

Tijekom popodneva je uz snijeg u Istri čak i zasjalo sunce, a taj su fenomen iz Istrameta objasnili time što je središte snježne ciklone (koje ne sadrži naoblaku) prešlo točno preko istarskog poluotoka.

Sutra bi, prema prognozama, trebalo uslijediti smirivanje vremena.

Pljusak u Puli

Nevrijeme je danas zahvatilo i Pulu, no osim snažne grmljavine, pljuska i kratkotrajne tuče, nije bilo većih nezgoda ni šteta. Škuro nebo nagoviještalo je "katastrofu", no ni Trg Republike, a niti Portarata, uobičajena mjesta poplave, nisu bila pod vodom.

Čim je kiša prestala i nakratko se pojavile zrake sunca, voda se povukla s prometnica. Za trajanja pljuska najgore je bilo u Labinskoj ulici u industrijskoj zoni te na obilaznici gdje su se stvarale lokve. Lokvi je bilo uz prometnice, ponajviše u Marulićevoj ulici, a stradavali su pješaci koje bi "okupala" vozila prolazeći preko lokvi.

Kao i uvijek, problema je bilo u Ulice Jasne Crnobori u Valdebeku, gdje i za najmanje kiše poplavljuju prometnice i izlazi iz kuća. Stanari već uobičajeno zovu cisterne Herculanee da im ispumpaju lokve ispred domova.

U Hidrometeorološkoj službi pulske Zračne luke rekli su nam da je na tamošnjem području mjerenja od sedam do 12 sati palo 18 litara kiše po četvornom metru što nije prevelika količina. Ipak, meteorolozi već za ovu noć najavljuju nove oborine. (A. DAGOSTIN, G. ČALIĆ ŠVERKO, G. ROJNIĆ, P. S.; snimili M. ANGELINI i A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter