Snijeg zalepršao Istrom, sutra nastavak oborina

Barban (A. KANCELAR)
Barban (A. KANCELAR)

Sinoć su snježne pahulje zalepršale većim dijelom Istre. Snijeg je nastavio padati i tijekom jutra, a osim na Ćićariji, hvatao se tek na Labinštini te u višim područjima unutrašnje Istre - Žminju, Svetom Petru u Šumi, Starom Pazinu, Gračišću, Barbanu, dok je u Pazinu DHMZ u 7 ujutro bilježio tek centimetar snijega koji se ubrzo rastopio. Ipak, tijekom jutra je sniježilo i na zapadnoj obali Istre, u Poreču, Rovinju i Puli, premda se zbog previsoke temperature nije hvatao tla, a izostao je samo na Bujštini. Najniža temperatura od -5,6 stupnjeva Celzija tijekom jutra zabilježena je na prijevoju Poklon na Učki, u Pazinu je bilo -0,5, Labinu 0,3, Puli 1,5, Bujama 1,6, Rovinju 2,1, Buzetu i Novigradu 2,4, Umagu 2,6 te Poreču 2,7 stupnjeva Celzija. Tijekom dana očekuje se nastavak oborina.

- Sutra će biti oblačno uz povremen snijeg koji će u unutrašnjosti Istre stvarati snježni pokrivač. Snijega će povremeno biti i uz obalu, ali se zbog visokih temperatura zraka očekuje tek mjestimično stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, kaže meteorolog Istrameta Petar Radovan. Puhat će umjerena, na jugu Istre povremeno jaka bura. Temperature zraka u unutrašnjosti od -2 do 1 stupanj, a uz obalu od 1 do 4 stupnja".

- U subotu prijepodne očekuju nas prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Temperature zraka u porastu, maksimalne dnevne u unutrašnjosti do 5, uz more do 7 stupnjeva. Kasno navečer i u noći na nedjelju slijedi novo naoblačenje uz oborine. Uz obalu će u početku padati kiša, a u unutrašnjosti kiša i snijeg. Sa zatopljenjem u višim slojevima atmosfere snijeg će u drugom dijelu noći i u unutrašnjosti prijeći u kišu. Zapuhat će južni vjetrovi. U nedjelju u prvom dijelu dana oblačno uz kišu, sredinom dana i poslijepodne postupan prestanak oborina uz djelomično razvedravanje. Dnevne temperature zraka će se kretati od 7 do 9 stupnjeva, zaključuje svoju prognozu Radovan. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter