Snijeg zabijelio istočne predjele Ćićarije i Učku


Nakon natprosječno toplih jesenjih dana, neuobičajenih za ovaj dio godine, val zahlađenja zahvatio je i krajnji sjever Poluotoka, a snijeg zabijelio tisućnjake poput Planika, Orljaka i istočnog dijela Ćićarije s masivom Učka.

Snijeg je najviše padao između 10 i 11 sati, no zadržavao se u višim predjelima, iznad 800 metara nadmorske visine, dok su prometnice bile čiste i prohodne, saznajemo od Denisa Damijanića, nadcestara pazinske Nadcestarije zadužene za središnju i sjevernu Istru.

Prema već uobičajenom zimskom kalendaru, ekipe zimske službe Istarskih cesta u stanju su pripravnosti od 15. studenog spremne u svakom trenutku na intervenciju, no ovoga puta to nije bilo potrebno.

Ovog se vikenda ne očekuju veće snježne padavine, no zapadne li snijeg, radit će se po prioritetima zimskog održavanja. To znači da se prohodnost cesta prvog prioriteta, u nizinskim predjelima mora osigurati u roku od 5 sati od prestanka padalina, a u visinskim predjelima, u roku od 8 sati.

U drugom prioritetu, u roku od 24 sata, a u trećem prioritetu, u roku od 48 sati.  To je obveza cestara, a obveza vozača je da imaju adekvatnu zimsku opremu.

Najveća istarska gora cijeli je dan obavijena maglom, zapravo oblakom iz kojeg je sniježilo. Pahulje su se počele loviti za vjetrobranska stakla nešto iznad tunela "Učka", oko granice Istarske i Primorsko goranske županije, a uz vjetar nešto su gušće padale oko sela Učka.

Snježna bjelina prijanjala je po livadama, stablima i krovovima, ali ceste su bile samo mokre, pa su rijetka vozila bez poteškoća prometovala starom cestom preko Učke. Snijega je nešto više bilo na većim nadmorskim visinama i zapadnim padinama Učke.

Žitelji Učke nisu izlazili iz kuća. Navikli na ovakvu klimu očito će pričekati da snijeg prestane pa će tek onda, ako bude potrebno, uzeti lopate i prionuti čišćenju nanosa. (G. ČALIĆ ŠVERKO, M. RIMANiĆ, snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter