Snijeg za vikend u Istri, obavezna zimska oprema!

Zimske gume (oznaka M + S) moraju se nalaziti na svim kotačima, a ne samo pogonskim (arhiva)
Zimske gume (oznaka M + S) moraju se nalaziti na svim kotačima, a ne samo pogonskim (arhiva)

Zbog najavljenog pogoršanja vremenskih prilika tijekom predstojećeg vikenda, kada se u Istri očekuju susnježica i snijeg, istarska policija upozorava sve vozače na moguće poteškoće u cestovnom prometu. Zbog nižih temperatura zraka i kolnika moguća je poledica na cestama, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima.

U slučaju zimskih uvjeta na cestama, koji nastupaju kada je kolnik pokriven snijegom ili poledicom, vozila moraju imati zimsku opremu, koju čine zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra plus lanci za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Vozači koji budu upravljali vozilima bez potrebne zimske opreme mogu dobiti kaznu od 700 kuna i biti isključeni iz prometa.

U slučaju da se snijeg zadržava na kolniku moguća su privremena ograničenja i zabrane prometovanja na cestama. Nadležne uprave za ceste koje održavaju i čiste snijeg obavezne su početi s čišćenjem snijega čim počne padati ili se zadržavati na kolniku, a radoslijed ovisi o važnosti i značenju pojedinih cesta ili njihovih dionica. Prohodnost se mora osigurati u roku od pet sati u nizinskom odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padalina, odnosno najkasnije u roku od 24 sata.

Savjeti vozačima

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti. Poštujte ograničenje brzine, u slučaju magle te pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas.

Izbjegavajte nagla kočenja, proklizavanja kotača te pretjecanja. Pri temperaturama ispod ništice na nekim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci) može doći do pojave "ledene zasjede" pa ondje budite još oprezniji.

Također, preventivno provjerite tehničku ispravnost vozila, uređaja za upravljanje i zaustavljanje, svjetla, brisače i rashladnu tekućinu (antifriz). (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter