Snijeg u vecini zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg je u noci na subotu pao u vecini Hrvatske, a u nekim dijelovima potpuno paralizirao promet. Najviše snijega palo je u Zavižanu, gdje ga je napadalo cak 60 centimetara. U Plitvicama ima 48 centimetara, a u Gospicu 41 centimetar snijega. No, nisu ostali poštedeni ni tradicionalno topliji krajevi: više od 10 centimetara snijega ima u Rijeci, a u Istri dvostruko više.

Snijeg je uzeo i svoju prvu ljudsku žrtvu. Na Kornatima je stradao 55-godišnji ribar iz Šibenika, cije je tijelo pronadeno oko 12:30 sati. Nesretni je ribar jutros oko 8 sati nestao na moru, a tijelo je nekoliko sati kasnije pronadeno kraj otoka Smokovica Vela.

Hrabri je ribar jutros skocio u more kako bi pokuša raspetljati užad koja se zapetljala u propeleru brodice na kojoj je ribario. Na brodici je u tom trenutku bio njegov prijatelj, ujedno i vlasnik broda tipa Calafuria. Brodicu je zbog jakog juga odnio vjetar, a ribaru koji je skocio u more odmah se izgubio trag.

Padaline su jutros iznenadile dežurne službe u Rijeci tako da do podneva u gradu i okolici skoro ništa nije funkcioniralo. Takoder, podigla se i razina mora pa je tijekom jutra bila poplavljena Zagrebacka ulica te tržnica zbog toga nije radila.

Promet je bio paraliziran, a dežurnih službi skoro cijelo prijepodne nije bilo nigdje na vidiku tako da su gradske ceste umjesto za promet vozilima služile kao velike šetnice, dok su se oni najmladi po njima uredno sanjkali. Dogodilo se i desetak manjih prometnih nezgoda. Iznenaden je bio i rijecki gradonacelnik Vojko Obersnel koji je kazao da ovakvog snijega u Rijeci nije bilo od 1987. godine, kada je izmjerena visina od 14 centimetara.

Snijeg koji je u Zagrebu neprekidno padao od petka navecer do subote oko 17 sati uzrokovao je lancani sudar vozila u okolici Luckog, kolaps tramvajskog prometa u Maksimiru i Novom Zagrebu zbog puknuca elektricnih vodova, ali i prometne poteškoce u centru grada. U Zagrebu je zbog snijega na snazi treci stupanj pripravnosti.

Zbog bure i snijega prekinut je promet na Jadranskoj magistrali D8 izmedu Senja i Karlobaga, a zimski uvjeti su na autocestama A 6 izmedu Bosiljeva i Kikovice, A 7 Rupa - Diracje, na Istarskom ipsilonu, te na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).



Zimska oprema obvezna je i na Jadranskoj magistrali (D 8) od Senja do Svete Marije Magdalene i od Maslenice do Zadra, u Hrvatskom primorju, na otocima Krk, Rab, Cres, Lošinj, takoder, na županijskim i lokalnim cestama na podrucju Imotskog, na Sljemenskoj cesti.

Posebice oprezno zbog snijega treba voziti autocestom A 1 izmedu Maslenice i tunela Mala Kapela, a brzina je ogranicena na 40 km/h. Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljace s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu.


Podijeli: Facebook Twiter