Snijeg u sjevernoj i središnjoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjeveru Istre u prijepodnevnim satima počeo je padati snijeg. Zabijelili su se obronci Ćićarije i Učke, a snježna granica spustila se i do stotinjak metara nadmorske visine jer je sniježilo i u Buzetu.

Prema vremenskim prognozama, veće oborine u gorju očekuju se noću s ponedjeljka na utorak, a na Ćićariji bi moglo pasti više od 30 centimetara snijega.

U Pazinu se snijeg topi, u Gračišću zadržava

Snijeg koji je počeo padati oko 13 sati do večeri je zabijelio dijelove središnje Istre. U Pazinu snijeg pada čitavo poslijepodne, ali se topi u dodiru s tlom. No na visoravni između Gračišća i Žminja do 17 sati palo ga je oko 7,5 centimetara. Nošen burom snijeg i dalje pada pa se, ako do jutra ne prestane ili ne prijeđe u kišu, mogu očekivati veći nanosi, pa i poteškoće u prometu. Državne, županijske i lokalne ceste čisti zimska služba i zasad su prohodne.

U 4 ujutro u Pazinu je izmjereno -8 stupnjeva Celzija, ali se već do 9 sati temperatura podigla iznad nule. Pazin je tako ponovo bio najhladniji istarski grad, premda daleko nije bio ni Buzet gdje je Istramet izmjerio -7 te Labin gdje je evidentirano -6 stupnjeva.

U Puli je DHMZ u ranim jutarnjim satima zabilježio najnižu temperaturu koja je iznosila -3, dok je Istramet mjerio u Vodnjanu -2, Umagu i Novigradu -1, a Poreču, Rovinju i Bujama oko nule.

Za sutra meteorolozi prognoziraju oborine, naročito u prvom dijelu dana, ali se snijeg može očekivati samo u gorskim predjelima Istre. Puhat će umjeren istočnjak i bura, kažu u Istrametu dodajući da će se temperature u unutrašnjosti kretati od 3 do 5, a na jugu Istre od 6 do 8 stupnjeva Celzijusa. Postupan prestanak oborina stiže navečer i u noći na srijedu u kojoj nas očekuju povremene slabe oborine. (G. ČALIĆ ŠVERKO, A. DAGOSTIN, M. RIMANIĆ)

Hrvatska u temperaturnom minusu

Hrvatska se jutros probudila u debelom minusu. U Otočcu je jutros u 7 sati izmjereno -16 stupnjeva Celzijevih, u Gospiću te na području Crnog Luga i Nacionalnog parka Risnjak -15, u Čakovcu -13, a puno toplije nije bilo ni u Delnicama, Bednji, Plitvičkim jezerima, Udbini -11. Zagreb, Karlovac i Zavižan su se probudili na -10 stupnjeva Celzijevih.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, prijepodne će biti djelomice ili pretežno sunčano, u kopnenom području ujutro mjestimice s maglom. Sredinom dana i poslijepodne sa zapada stiže naoblačenje, na Jadranu s kišom, a potkraj dana u Gorskom kotaru i Lici snijegom.

Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu prijepodne umjereno do jako, poslijepodne većinom jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će između -1 i 4, na Jadranu od 7 do 12 stupnjeva Celzijevih.

Najviše snijega trenutno ima na Zavižanu, čak 230 centimetara. Na području Begovog Razdolja je jutros u 7 sati izmjereno 116 centimetara snijega, na Sljemenu 57, na Plitvičkim jezerima 52, na području Parg-Čabar i Slunju 45, u Ogulinu 36, na području Crni Lug-Risnjak 33, a u Delnicama 3 (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter