Snijeg u Puli i na Ćićariji, ledena kiša u Pazinu i Buzetu

Susnježica u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Susnježica u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Nedjeljno jutro iznenadilo je Puljane prvim snijegom ove zime - a zanimljivo je da su snježne pahulje, koje su u jutarnjim satima nakratko gusto padale u Puli, zaobišle unutrašnju Istru, jer u Pazinu i Buzetu pada povremeno samo ledena kiša, a na Ćićariji je tek nekoliko centimetara snijega.

Snijeg u Puli se nije zadržao zbog temperature iznad ništice i mokrog tla.

Prvi ovogodišnji snijeg Ćićariji je u nedjelju ujutro donio tanašni bijeli pokrivač. U selu Podgaće napadalo je tri centimetra snijega, a u Jelovicama na sjeverozapadu Ćićarije uz samu granicu sa Slovenijom, tek centimetar, dva više. Oborine su postupno slabile tako da najnoviji hladni val nije donio posebnih snježnih iznenađenja. U Buzetu je u nedjelju ujutro padala ledena kiša.

Zadnji je put snijeg zabijelio sjever Istre krajem studenog prošle godine kada su Ćići iz babljeg ljeta, produženog razdoblja toplog i suhog vremena, doslovce preko noći zakoračili u zimu te s 19 stupnjeva pali na minus 2 stupnja Celzija i kratke rukave zamijenili rukavicama i kapama. U pograničnim Jelovicama, napadalo je tada između deset i petnaest centimetara snijega, za razliku od istočnije Vele Učke koja je bilježila snježne rekorde jer su zbog jake bure, snježni nanosi na Učki, podsjetimo, mjestimično bili visoki i do jednog metra.

Prema prognozi DHMZ-a, u Hrvatskoj će u nedjelju biti pretežno oblačno s oborinama, u unutrašnjosti će padati snijeg kojeg će biti od 5 do 20 centimetara dok se obilniji očekuje u gorskim predjelima, priopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda.

Na Jadranu će padati kiša, u Dalmaciji ponegdje jača uz mogućnost grmljavine, a na sjevernom dijelu mjestimice susnježica i snijeg. Poslijepodne i osobito navečer očekuje se prestanak oborina te sa zapada i djelomično razvedravanje. Puhat će većinom umjeren, u gorju i jak sjeveroistočnjak.

Na sjevernom i srednjem Jadranu jaka i olujna bura, na južnom Jadranu još prijepodne jako jugo. Temperatura zraka većinom će biti od -7 do -2, na sjevernom Jadranu od 0 do 5, a na srednjem i južnom od 6 do 12 °C. (G. Č. Š., T. T., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter