Snijeg u Europi prijeti poplavama u proljece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijelovi srednje i istocne Europe koje su ove zime zahvatili snijeg i hladni val, mogli bi se naci u novim poteškocama kad se snijeg pocne topiti, zbog opasnosti od poplave, upozorila je u utorak UN-ova agencija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR).

Temperature u Bugarskoj i Rumunjskoj povisit ce se, po vremenskim prognozama, na 8 do 10 Celzijevih stupnjeva u iducih desetak dana, zbog cega ce se otopiti led na Dunavu, istice UNISDR.

"Dok su tisuce ljudi u Srbiji i u Bugarskoj zatrpane u snijegu, postoje znaci koji nam nagovješcuju razorne poplave što mogu ugroziti ljudske živote i gospodarska dobra", rekla je Margareta Washlstroem, posebna izaslanica te agencije.

Posebno ce biti ugrožene zone bez odgovarajuce infrastrukture za borbu s poplavom, kao što su brane i nasipi, dodala je. Nedavni val studeni i velike kolicine snijega u nekim dijelovima Europe odnijeli su više od 600 života.

"Sada je došlo vrijeme da vlasti u tim zemljama, Crveni križ, nacionalne organizacije za borbu s katastrofama i civilna zaštita poduzmu mjere kako poplave ne bi odnijele nijedan ljudski život", rekao je Denis McClean, glasnogovornik UNISDR-a.

"Ujedno trebaju razmisliti o tome kako je ova katastrofa otkrila sadašnje stanje infrastruktura u tim zemljama", dodao je. Europska komisija osnovala je europski sustav uzbunjivanja od poplave (EFAS) nakon izlijevanja Elbe i Dunava 2002. UNISDR je ocijenio da bi najavljeno zatopljenje moglo staviti taj sustav na još vecu kušnju.


Podijeli: Facebook Twiter