Snijeg u Austriji, olujno nevrijeme u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olujno nevrijeme izazvalo je brojne štete i poremetilo promet u zapadnoj Austriji te Italiji gdje su cetiri osobe poginule tijekom vikenda, objavile su u ponedjeljak vlasti i prometna poduzeca dviju zemalja, a prenijele agencije.

Nagli pad temperature u zapadnoj je Austriji od prošle noci donio snježni kaos te izazvao velike poremecaje u prometu. Željeznicki promet blokirala su srušena stabla, autoceste razmoceni snijeg, a na planinskim cestama vec je proglašena obveza zimske opreme i lanaca, javlja agencija APA.

No hladnoca i rani snijeg nisu pogodili samo više predjele. Cetiri dana prije službenog pocetka jeseni snijeg pada u Innsbrucku i Salzburgu izazivajuci prometni kolaps.

Željeznicki promet gotovo je paraliziran, a od autocesta posebno su pogodene brennerska i tauernska. U Tirolu je više od 3.500 kucanstava u ponedjeljak ostalo bez struje zbog oštecenja koja su snijeg i srušena stabla izazvali na dalekovodima.



Na sjeveru Italije u nedjelju su cetiri osobe izgubile život: dva alpinista iz Genove, njemacka državljanka u prometnoj nesreci u planinama te cetrdesetgodišnjak iz Milana pogoden gromom.

Više od 80 udara groma zabilježeno je na sjeveru Italije u samo 24 sata, što je šestina godišnjeg prosjeka, prenosi agencija AFP.

Pozivajuci se na gradske vlasti, AFP javlja da je u glavnome gradu Italije nekoliko postaja podzemne željeznice bilo poplavljeno i zato zatvoreno nocu na ponedjeljak, a jutros su još dvije ostale zatvorene.

U Palermu je tornado bio tako snažan da je dignuo u zrak "falcon 2002", koji je bio na pisti u zracnoj luci Falcone-Borsellino, dok je u morskoj luci vjetar potopio jedan brod i prekinuo trajektni prijevoz.

Na sjeveru Italije u pokrajini Trentino-Alto Adigeu zbog snježnih oborina zatvoreni su prijevoji Stelvio, Govio, Rombo, Erbe i Pennes.

Zbog sjevernoatlantskog poremecaja Italija je od subote snažno pogodena nevremenom, a taj se poremecaj od nedjelje postupno premješta prema jugu.


Podijeli: Facebook Twiter