Snijeg na Učki i Ćićariji, tuča u Marčani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Val zahlađenja donio je u ponedjeljak u Istru olujni vjetar i obilje padalina: uz kišu koja je intenzivnije padala u cijeloj Istri, Učku i Ćićariju je zabijelio snijeg, a Marčanu obilna tuča.

Kako javlja meteorološki portal Istramet, u ponedjeljak ujutro se između Istre i Cresa razvila jaka grmljavinska ćelija koja je mjestimično donijela vrlo obilnu tuču. Tučom se zabijelio velik dio općine Marčana, pa i Duga uvala gdje je tuča stvorila ledeni pokrivač. Suradnici Istrameta dojavljivali su da je jače tuče bilo i na Žminjštini, pogotovo u okolici Cera, te u okolici Valture. U dijelu južne Istre nakratko su, javlja također Istramet, zalepršale i krupne pahulje snijega. Promet je zbog leda na kolniku bio otežan. 

Snijeg iznad 500 metara visine 

Sjeverna Istra pogođena je obilnom kišom, pogotovo područje Umaga i podnožje Učke, a na Učki i Ćićariji na nadmorskoj visini od preko 500 metara snijeg je od jutra stvarao sve deblji bijeli pokrivač. Širom Istre bura je povremeno dostizala olujne udare, što je povećavalo osjećaj hladnoće. Ipak, usprkos buri i oborinama, današnje dnevne temperature se u Istri nisu spuštale ispod ništice već su se kretale između 5 i 9 Celzijevih stupnjeva.

U županijskom Centru 112 kažu nam da su tijekom ponedjeljka primili više dojava o drveću, granju i kamenju napadalom na ceste, čak i srušenim telefonskim stupovima. Najviše je takvih dojava bilo s područja Pule i Umaga, no promet se, kažu u Centru 112, nigdje nije prekidao, već bi se vozači koji bi naišli na prepreku nekako snašli, te obavijestili službu 112 koja je zatim pozivala i slala na teren nadležne hitne službe. Nevrijeme je izazvalo i mjestimične kratkotrajne prekide opskrbe električnom energijom. Struje najdulje nije bilo na području Savičente, ali je do popodneva, kažu u Centru 112, kvar otklonjen. Zbog pada električnog stupa struje nije bilo oko dva sata kod Makovca blizu Umaga. 

U pogonu tri ralice 

Iz pazinske Nadcestarije Istarskih cesta saznajemo da se tijekom kasnijeg prijepodneva i ranog popodneva snijeg na Učki i Ćićariji "podebljao" odnosno napadalo ga je već petnaestak centimetara. Od jutra su u pogonu bile tri ralice, dvije za područje Ćićarije i jedna za Učku, i sve su ceste u tom dijelu Istre održavane u prohodnom stanju. Južna granica snijega bila je cesta Buzet-Lupoglav, no snijega, osim povremenih pahulja koje se nisu primale za tlo, nije bilo ni u Buzetu ni u Lupoglavu.

Osim zbog snijega, cestari su danas nekoliko puta intervenirali i zbog drveća i granja napadalog na cestu, te manjih odrona na području Jelovica, Račje Vasi i Lanišća. Ove probleme rješavale su dvije terenske cestarske ekipe.(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter