Snijeg na sjeveru, a kiša sa snijegom na jugu Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg je danas ponovno iznenadio žitelje Istre, pogotovo sjevernog dijela, iako je, pomiješan s kišom, stigao i do samog juga. Cak i u 17 sati sniježilo je na Ipsilonu kod Rogovica, a snijeg se uporno zadržavao na tlu.

Po informacijama iz HAK-ovog informativnog centra, tijekom jutra na istarskim je prometnicama zbog kiše, snijega i vjetra bilo velikih problema. Iako se snijeg koji je padao u jutarnjim satima nije zadržavao, pomiješan s kišom i uz jaku buru smanjivao je vidljivost, a kolnici su bili skliski. Nakratko su, oko podrucja Lupoglava, bili proglašeni i zimski uvjeti na cestama, no tijekom dana se stanje stabiliziralo i ceste su ponovno bile prohodne.

Prava snježna mecava zahvatila je krajnji sjever istarskog poluotoka. Na Cicariji i Ucki u poslijepodnevnim satima mjestimicno je napadalo i 30-ak centimetara snijega, u zapusima i preko pola metra.

Snijeg je poceo padati oko 3 sata. Ekipe zimske službe Istarskih cesta, saznajemo od nadcestara Denisa Damijanica, ubrzo su krenule na teren, da bi vec oko 9 sati ocistile i posule gotovo sve prometnice na Cicariji.

- Od 4 ujutro smo na Cicariji, a najviše snijega ima u Vodicama i Jelovicama, zasigurno 30-ak centimetara, rekli su nam Nevio Šculac i Klaudio Matkovic iz zimske službe Istarskih cesta.

Snijeg je nastavio padati i u poslijepodnevnim satima pa su ralice tijekom citavog dana cistile zasniježene prometnice istarskog Krasa. Na podrucju Cicarije i Ucke proglašeni su zimski uvjeti, a promet se odvijao otežano.

Najobilniji ovosezonski snijeg zaposlio je i Cice koji su dan proveli s lopatom u ruci.

- Najmanje sam ga deset puta ocistio ispred kucnih vrata. Nakon 15 minuta sve je ponovo bilo bijelo, kao da ništa nisam napravio, požalio nam se Ljubo Mikac iz Bresta.

Zima je doslovce pokazala zube. Zbog niskih temperatura, koje su se nocu spuštale i do -15 stupnjeva Celzija, zaledile su se cijevi seoskog vodovoda u Brestu pa su mještani vec dvadesetak dana bez vode. Nema im druge nego kantu od 50 litara napuniti vodom na špini glavnog voda kod stare škole i karijolom dovesti do kuce.


Podijeli: Facebook Twiter