Snijeg na Poluotoku

Vižinada (K. FLEGAR)
Vižinada (K. FLEGAR)

Od pola noći do 10 sati u subotu na području Istre nije se dogodila niti jedna prometna nesreća, doznajemo iz Operativno komunikacijskog centra PU istarske. Policija je naglasila da su očito vozači ozbiljno shvatili upozorenja.

Dok je u Puli bilo tek malo susnježice, više je snijega palo na području Fažane i na Vodnjanštini. Najviše ga je palo u Vodnjanu, gdje su se djeca radosno grudala. Nije bilo problema u prometu, jer su dežurne službe već ujutro bile u akciji. Poslijepodne su u Vodnjanu dežurni komunalci posipali sol i u pješačkim zonama. Snijeg se sredinom dana počeo topiti.

Bura koje je počela puhati tijekom dana nije izazvala nezgode u pomorskom prometu, rekli su nam u pulskoj Lučkoj kapetaniji. No, danas nije plovio trajekt Brestova-Porozina zbog jake bure na moru i neočišćenog snijega na Cresu. Pulska Zračna luka, kako smo saznali, bila je otvorena unatoč jakoj buri, no avion za Pulu iz Zagreba ujutro nije mogao poletjeti jer je zagrebački aerodrom bio zatvoren.       

Snježne pahulje su ujutro padale i u Poreču, ali je gotovo proziran bijeli trag samo nakratko ostao na krovovima kuća, a na tlu ne. Slično je bilo i u drugim mjestima uz more, u Novigradu i Umagu, koji su se tek ovlaš zabijelili. No, samo nekoliko kilometara prema unutrašnjosti, u Kašteliru i Vižinadi, tijekom noći stvorila se prava zimska idila, ali koja je prouzročila i ponešto problema. Prema riječima pročelnice Općine Vižinada Gordane Bottezar, dijelovi ovih dvaju mjesta ostali su oko 5 sati ujutro bez struje. Djelatnici porečkog pogona Elektroistre kvar su uspjeli sanirati oko podneva.

Vinogradi, maslinici i krošnje na Kaštelirštini i Vižinaštini prekriveni su bjelinom, vrijedni mještani su lopatama čistili kućne pragove, a djeca prionula izradi snjegovića i grudanju. Državne i županijske prometnice su prohodne. Već od 5 sati ujutro na posao čišćenja su se dali općinski djelatnici uz pomoć bagera, a aktivirani su i mještani, posebno da bi očistili prilaze groblju na Božjem polju gdje je u popodnevnim satima bila zakazana jedna sahrana. "Ni najstariji Vižinadeži se ne sjećaju pokopa pod tako obilnim snijegom", ispričala nam je.

Zimski su uvjeti na cesti proglašeni za Buje te je zabranjen promet za kamione i tegljače s prikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Na području Buja palo je oko 15 centimetara snijega, što nije spriječilo Bujce da vani obave jutarnje poslove i prošeću gradom, a na Gornjoj Bujštini od 20 pa čak i do 35 centimetara, doznajemo od Gorana Kovačevića iz IstraMeta.

- Snijeg bi ponovno mogao pasti s ponedjeljka na utorak, a niske će temperature potrajati tijekom slijedećeg tjedna, rekao je Kovačević.

Središnja Istra se probudila pod snijegom. U Pazinu je, prema službenim mjerenjima, palo 13 centimetara snijega, a u Šujevićima, između Lindara i Žminja, visina snijega dosegla je 20 centimetara. Snijeg je na Pazinštini počeo padati oko tri sata i naglo ga ja palo više od 10 centimetara, kaže Dragan Šipraka, direktor pazinske "Usluge". No, osvit dana su Pazinci dočekali s očišćenim cestama.

Pazinski vatrogasci imali su samo jednu intervenciju u Bermu kada je na cestu palo staro drvo. Ni pazinska Hitna medicinska pomoć nije imala potreba za intervencijama.

Plominsko zagorje jutros je bilo odsječeno od svijeta zbog 25 centimetara od snijega koji je pao tijekom noći, doznajemo od Valdija Runka, načelnika Općine Kršan. Cesta prema Rijeci bila je prohodna, ali s nje se nije moglo ni prema zaseocima uzbrdo, ni prema onima uz more. Općina je angažirala su raspoloživo mehanizaciju da se strme i uske ceste što prije očiste.

Na području grada Labina palo je oko 10 centimetara snijega. Zimska služba Komunalnog poduzeće "Prvi maj" stavljena je u stanje pripravnosti u 2 sata. Prohodnost cesta, koje su posute solju u petak navečer ni jednog trenutka nije bila ugrožena. Najteže je bilo u Ripendi i Gori Glišić, koje su na većoj nadmorskoj visini, pa su ralice krenule u akciju već u prvom naletu snijega, oko 10 sati u petak, a posao su dovršile oko podneva. U ostalim dijelovima Labinštine nije bilo poteškoća.

U sjevernom djelu Istre oko Buja pa do državne granice na Kaštelu napadalo je i do 20 cm snijega. Glavna prometnica od Buja do slovenske granice je prohodna, naravno, potrebne su određene mjere opreza i  sporija vožnja. Doduše, na cestama niti nema puno prometa, ali s druge strane djeca su više nego zadovoljna snijegom koji je padao od petka u 17 sati do ranih subotnjih sati.

Glavnina snježnih oborina pala je u planinskom području Ćićarije tako je u Jelovicama na granici sa Slovenijom napadalo čak pola metra snijega, dok je u Buzetu visina snježnog pokrivača dosegla oko pet centimetara.

U Gornjoj Nugli, na buzetskom području, napadalo je 30 centimetara, a na cesti od Genetskog centra prema Gornjoj Nuglu u zapusima ga je, zbog jake, na udare i olujne bure, bilo i preko metra. U Vrhu i Sovinjaku visina snježnog pokrivača dosezala je desetak centimetara.

Ralice zimske službe Istarskih cesta čistile su i posipavale zasnježene državne i županijske prometnice, a u 4.30 sati na teren su krenule i ekipe gradske komunalne firme Park iz Buzeta, zadužene za čišćenje gradskih i nerazvrstanih prometnica na buzetskom području.

Ralice zimske službe Istarskih cesta čistile su i posipavale zasnježene državne i županijske prometnice, prema planu prioriteta u slučaju snježnih padalina.

U Puli se snijeg topio u doticaju s tlom tako da nije stvarao probleme dok ga je primjerice u sjevernom djelu Istre, oko Buja pa sve do državne granice na Kaštelu, napadalo i do 15 centimetara.   

Sve prometnice u Istri su prohodne pa tako i Istarski ipsilon. Do sada nema velikih poteškoća u prometu. 

Od zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića doznaje se kako vatrogasci nisu imali posebnih intervencija zbog nevremena, jedino su u Umagu tamošnji vatrogasci uklonili stablo koje je palo na prometnicu.

Snijeg koji je ujutro padao u Rovinju tek se dijelom zadržao na krovu crkve sv. Eufemije te na vrhovima borova uz obalu. Mališane su roditelji tek mogli voziti na periferiju ili prema Rovinjskom Selu, gdje ga je napadalo oko pet centimetara.

Što se više ide prema unutrašnjosti, snijega je sve više. U Žminju je napadalo 15 centimetara. Tamošnji komunalci su već ujutro počeli čistiti ulice i lokalne ceste, pa se kroz Žminj moglo prometovati. Čistile su se i ceste prema Rovinju.

No, zbog snježnih padalina u većem dijelu Hrvatske na većini su cesta proglašeni zimski uvjeti, a na nekim cestama ima prepriječenih vozila te se promet odvija otežano.

Snijega ima čak i na Krku i Cresu. U Gorskom kotaru visina snijega dosegla je i pola metra, a na Zavižanu ga je već 80 centimetara.

Zimski su uvjeti proglašeni, osim na cestama u Lici, Gorskom kotaru, i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na riječkom području te u Istri, gdje je zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, javlja HAK.

Zatvorena je dionica riječke obilaznice B6 između čvorova Čavle i Kikovica u oba smjera za sav promet zbog vrlo loših vremenskih uvjeta, a zbog olujne bure autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica mogu voziti samo osobna vozila.

Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. U prekidu su i mnoge trajektne linije. (M. SARDELIN, M. RIMANIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO, R. SELAN, A. POKRAJAC, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter