Snijeg diljem Istre!

Čak 176 izlagača očekuje se na 21. Izložbi hrane i pića "Histria 2014" (D. ŠTIFANIĆ)
Čak 176 izlagača očekuje se na 21. Izložbi hrane i pića "Histria 2014" (D. ŠTIFANIĆ)

Hladna fronta u kasnim večernjim satima zahvatila je sjeverozapad zemlje otkuda se širi prema ostatku područja. Stoga se većina središnje Istre jutros probudilo pod snježnim pokrivačem. I u Puli je ledena kiša tijekom jutra "okrenula" na snijeg. Snijeg se spustio i do zapadne obale pa snježne pahulje, kako javljaju čitatelji, prolijeću i u Poreču, Rovinju... Nepovoljni vremenski uvjeti stvaraju probleme u prometu pa se poziva na pojačani oprez.

Na Pazinštini i do 5 centimetara snijega

Tijekom noći s petka na subotu Pazinštinu je zabijelio snijeg, čiji je pokrivač mjestimice dosegao debljinu do pet centimetara. Čim je počeo padati zimska služba krenula je u raščišćavanje, pa su žitelji mnogih mjesta diljem Pazinštine, a i u samom gradu u subotnju kupovinu krenuli očišćenim cestama i ulicama.

Srećom po vozače i pješake prvi ovogodišnji snijeg na Pazinštini nije izazvao nikakvih poteškoća. No, time nisu bili zadovoljni mališani koju su u središnjem gradskom parku nakupili snijega tek za nekoliko gruda.

Snježna granica spustila se ispod 250 metara nadmorske visine

Na Učki i Ćićariji, u središnjoj Istri i riječkom zaleđu noću sa petka na subotu padao je snijeg, a snježna granica spustila se ispod 250 metara nadmorske visine. Na sjeverozapadu laniške općine u Jelovicama uz granicu sa Slovenijom mjestimično je palo kažu i do 30 centimetara snijega.

I dalje pretežno oblačno

Kako najavljuje Istrametova prognoza i dalje će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz mjestimične oborine. Na Učki i Ćićariji padat će snijeg, a snijega nakratko može i dalje biti u središnjoj Istri te riječkom zaleđu iznad 250 metara nadmorske visine. Sredinom dana vrijeme će se postupno smiriti. Puhat će umjerena i jaka bura, na Kvarneru prolazno uz mogućnost olujnih udara, na moru zapadne Istre sredinom dana okrenut će na sjeverozapadnjak. Maksimalne dnevne temperature zraka kretati će se od 4 do 7 °C. (L. SLIJEPČEVIĆ, M. RIMANIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO)



?


Podijeli: Facebook Twiter