Snažno povecanje radioaktivnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tokyo Electric Power (Tepco) koji upravlja nuklearnom centralom Fukushima, priznao je da je pogriješio objavivši u nedjelju ujutro stopu radioaktivnosti "10 milijuna puta puta višu" nego u normalnim okolnostima u sloju vode koja je iscurila iz reaktora 2.

Tepco je hitno sazvao konferenciju za tisak nakon što su brojku od "10 milijuna" preuzeli japanski i svjetski mediji, pridonoseci psihozi vezanoj uz unesrecenu centralu. Tocna je, naprotiv, objava izmjerene stope od "1000 milisiverta na sat" u vodi pronadenoj ispod prostora za turbinu, tvrdi Tepco.

Pomocnik predsjednika Tepca Sakae Muto objasnio je da su radioaktivne cestice pomiješane tijekom analiza uzoraka iz vode, objavila je novinska agencija Jiji.  "Došlo je do zamjene joda 134 i kobalta 56", izjavio je Muto. Nove analize provest ce se što je prije moguce", dodao je on.

Radnici koji su radili u zgradi reaktora 2 nuklearne elektrane u Fukushimi evakuirani su u nedjelju ujutro iz zgrade reaktora nakon što je registrirano snažno povecanje radioaktivnosti, objavio je operater nuklearke. Tvrtka Tokyo Elektric Power Co navela je da je radijacija cak 10 milijuna puta veca od uobicajene u vodi koja se akumulirala uzgradi u kojoj je smješten reaktor 2 te nuklearke. Dužnosnik TEPCO-akazao je da su radnici napustili postrojenje kako bi izbjegliizlaganje radijaciji.



Japanci su još daleko od prevladavanja posljedica nuklearne nesrece u nuklearnoj elektrani Fukushimi, izjavio je u telefonskom intervjuu za New York Timesdirektor Medunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano.

Amano je rekao da japanske vlasti još uvijek ne mogu sa sigurnošcu reci jesu li središta reaktora i bazeni za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva pod dovoljnom kolicinom vode potrebnom za rad rashladnih sustava.

I dva tjedna nakon razorna potresa i tsunamija koji je teško ošteti NE Fukushimu, japanski inženjeri i dalje pokušavaju rashladiti reaktore i sprijeciti veliki nuklearni incident.

Amano vidi pozitivan pomak u cinjenici da je uspostavljena opskrba elektricnom energijom u jednome dijelu elektrane, no dodaje kako je potrebno nastaviti s ulaganjem znatnih dodatnih napora u njezino saniranje i ublažavanje posljedica nuklearne nesrece. Takoder je rekao kako smatra da ce upozorenje o opasnosti od njezinih posljedicapotrajati još nekoliko tjedana, a možda i mjeseci, s obzirom na ogromnu štetu nastalu na nuklearnoj elektrani. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter