Snažniji osjet mirisa uzrokuje mršavljenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova tehnologija mršavljenja koja se temelji iskljucivo na osjetu mirisa pokazala se djelotvornom jer su sudionici, bez promjene prehrane i navika vježbanja, izgubili u prosjeku po 13 kilograma.

Tijekom prve studije koju je proveo Smell & Taste Treatment and Research Foundation iz Chicaga, nešto više od 1.400 muškaraca i žena izgubilo je u prosjeku 13 kilograma - što odgovara nekih 15 posto njihove prosjecne tjelesne težine.

U sklopu naknadne studije neovisni laboratorij u Los Angelesu postigao je da sudionici izgube oko 12 kilograma. Ovi rezultati su znacajni jer sudionici nisu mijenjali ni navike prehrane niti su više vježbali.

Svrha obiju studija bilo je testirati da li pojacavanje ili smanjivanje osjeta mirisa pomaže u sprjecavanju prejedanja. Ovu hipotezu je prvi postavio dr. Alan Hirsh utemeljitelj i direktor zaklade Smell & Taste Treatment and Research.

"Suprotno onome što vecina ljudi misli glad ne kontrolira vaš želudac - kontrolira ju vaš mozak, posebno hipotalamus," kaže dr.Hirsch. "Odredeni mirisi mogu pokrenuti procese koji tjeraju hipotalamus da odašilje signale da ste dovoljno jeli."

"Mi smo pronašli mirise koji se mogu dodati hrani u obliku bezukusnih kristalica pod imenom Tastants i tako sprijeciti prejedanje."

Dr. Hrsch se u svom dosadašnjem radu specijalizirao za lijecenje osoba s poremecajem osjeta mirisa i okusa. Medutim tretirajuci pacijente s traumom mozga koji pate od poremecaja osjeta mirisa poceo je otkrivati mehanizam gladi i apetita.

Uocio je da pacijenti koji izgube osjet mirisa cesto dobiju po 10 ili više kilograma pa je poceo razmišljati bi li pojacani osjet mirisa smanjio apetit i doveo do gubitka kilograma.

Kako bi testirao svoju teoriju razvio je kristale koji se mogu posuti po hrani kako bi se pojacao osjet njuha. I doista ucesnici ovih studija izgubili bi u prosjeku oko 13 kilograma.

Neovisni laboratorij potvrdio je rezultate jer su njihovi sudionici koristeci ove kristalice izgubili oko 12 kilograma.


Podijeli: Facebook Twiter