Snažne i sugestivne fotografije Alana Matuke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O nacinu modernog života, covjekovim traženjima, tjeskobama i strahovima u jurecem i nesigurnom vremenu progovara izložba intrigantnih fotografija "Sapinjanje" Alana Matuke, koja se do 16. svibnja može razgledati u Gradskoj galeriji Labin.

Ovaj zagrebacki fotograf odašilje snažnu egzistencijalnu poruku kroz seriju toniranih crno-bijelih djela s nekoliko istih likova - muškarcem, ženom i djetetom - cija su polurazgolicena tijela sapeta širokim trakama koje ih sputavaju u pokretu i komunikaciji. Takvom se ogranicavanju akteri, medutim, odupiru napinjanjem, pokretom pa se u pojedinim scenama naslucuje oslobadanje od okova.

- Ekspresivni, dramaticni prizori u kojima se ne išcitava realnost, vec se nudi njezina metafizicka projekcija, zapljuskuju nas mnoštvom suprotstavljenih doživljaja: od napetosti, ponegdje cak i nelagode do duboke emotivnosti, poetike i smiraja. Matuka svoja djela zasniva na sugestivnoj sinergiji fotografije i slikarstva. I u pricanju price i u likovnom pristupu koristi sintagmu "manje je više", zapisala je u popratnom katalogu autorica postava Višnja Slavica Gabout.

- U tom svijetu nestvarnoga Matuka se pricinja kao mag svjetla, znalacki se poigravajuci svjetlinama i tamninama, kristalnim bistrinama i mekim sfumatima, svjetlom na fotografijama, oživljujuci, smirujuci, pokrecuci i zaustavljajuci likove s ruba zbilje, zakljucuje Gabout.

Alan Matuka roden je 1966. u Zagrebu, gdje kao samostalni umjetnicki fotograf drži studio. Suraduje s nizom internacionalnih reklamnih i dizajn-agencija, izdavackih kuca te klijenata iz industrije. Redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Londonu te širom Hrvatske. Clan je RPS-a (Royal Photographic Society of Great Britain), ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Strucni studij fotografije završio je na London Collegeu of Printing. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter