Snažna potpora prikljucenju Hrvatske EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države snažno podupiru zakljucenje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom u "bliskoj buducnosti", istaknuto je u utorak u priopcenju ureda americkog potpredsjednika Joea Bidena, dostavljenog Hini nakon njegova sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovicem u Washingtonu.

"Potpredsjednik Biden odao je priznanje predsjedniku Josipovicu za napredak Hrvatske na domacim reformama, posebno u jacanju vladavine prava i borbe protiv korupcije", navodi se u priopcenju Bidenova ureda.

"SAD je uvjeren da su te reforme nepovratne i snažno podupire težnje Hrvatske da zakljuci svoje pristupne pregovore s EU-om u bliskoj buducnosti", dodaje se.

Potpredsjednik Biden istaknuo je kako bi daljnji napredak Hrvatske u integraciji u EU poslao pozitivnu poruku ostatku regije o vrijednosti poduzimanja reformi i potpori pomirenju.

Takoder je izrazio priznanje SAD-a "važnom radu Hrvatske kao NATO saveznika", ukljucujuci doprinos misiji ISAF-a, gdje njezina vojska i policija pomaže u obuci afganistanskih snaga, te "igra vodecu ulogu u afganistanskoj Akademiji za vojnu policiju u Kabulu", navodi se u priopcenju.

Iz ureda americkog potpredsjednika isticu kako su dvojica celnika razgovarali i o politickoj situaciji u jugoistocnoj Europi.

"Potpredsjednik Biden pohvalio je vodecu ulogu predsjednika Josipovica u lijecenju rana i gradenju mostova u regiji", naglašava se u priopcenju.

Hrvatski predsjednik u utorak se u Washingtonu sastao i s državnom tajnicom Hillary Clinton, te na Capitol Hillu s kongresnicima iz obje stranke, clanovima Hrvatskog kongresnog kluba.


Podijeli: Facebook Twiter