Snažna oluja pogodila sjever Europe, 4 poginula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olujno nevrijeme zahvatilo je u četvrtak sjever Europe ostavljajući za sobom najmanje četvero poginulih ili nestalih, izazvavši prometni kaos i vjerojatno najjaču plimu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Deseci letova otkazani su ili odgođeni u Nizozemskoj, Njemačkoj i Škotskoj, a željezničke veze prekinute su u nekoliko zemalja.

Zatvoren je most između Danske i Švedske, jedan od najdužih na svijetu, a bez struje su ostali deseci tisuća domova.

Vjetrovi u Škotskoj dosegnuli su brzinu od 228 kilometara na sat i usmrtili vozača kod Edinburga prevrnuvši njegov kamion. Najmanje dvije osobe ozlijeđene su kada su na njih pala srušena stabla.

Policija je potvrdila smrt čovjeka u Nottinghamshireu u središnjoj Engleskoj na kojega je palo stablo.

Dvojica pomoraca pala su u more s broda oko 22 kilometra od sjeverne obale Švedske, a spasilačke službe u moru i u zraku nisu ih uspjele pronaći.

Britanska meteorološka agencija najavila je da bi plimni val mogao poplaviti obalna područja, pa je zbog zaštite Londona podignuta brana na rijeci Temzi.

Vlasti su izvijestile da su evakuirale stanovnike u Great Yarmouthu na istoku Engleske dodajući da bi se moglo raditi o najgoroj oluji u posljednjih 60 godina.

U Nizozemskoj je prvi put u šest godina zatvorena brana Istočni štit radi zaštite od poplava. Nizozemske vlasti izdale su najviše moguće upozorenje za poplave na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Njemačka je pojačala spasilačke službe u i oko sjevernog lučkog grada Hamburga i otkazala nastavu u nekoliko škola, navodi BBC.

Oluja je izazvala prometni kaos diljem sjevera Europe. Nizozemske zrakoplovna tvrtka KLM otkazala je 84 leta iz zračne luke Schipol, a 20 letova otkazano je na aerodromu u Hamburgu.

Također su otkazani letovi iz Glasgowa, Edinburga i Aberdena u Škotskoj. (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter