Snažna konkurencija za Kiklopa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lista nominacija u 13 kategorija za knjižnu nagradu Kiklop Sajma knjige u Istri objavljena je na zagrebackom Interliberu koncem prošlog tjedna. Zasad je poznat pobjednik Kiklopa za životno djelo, a to je Slavko Goldstein.

U kategoriji Najbolje prozno djelo godine konkurencija je žestoka i sasvim je neizvjesno hoce li Kiklopa osvojiti Olja Savicevic Ivancevic za "Adio kauboju" (Algoritam), Ivana Simic Bodrožic za "Hotel Zagorje" (Profil multimedia) ili pak Ante Tomic za "Cudo u Poskokovoj Dragi" (Naklada Ljevak).

U kategoriji Leksikografsko djelo godine ove su godine bila prijavljena dva kandidata, tako da je prema Pravilniku vec u prvom krugu odlucen dobitnik. No, tko je sve osvojio nagradu znat ce se tek 11. prosinca na ceremoniji dodjele u sklopu Sajma knjige u Istri.

U kategoriji Urednik/ca godine za Kiklopa se bore Krunoslav Jajetic (Šareni ducan), Marinko Košcec (SysPrint) i Irena Lukšic (Hrvatsko filološko društvo i Disput). Ovogodišnji debitanti, tocnije debitantice koje se natjecu za kiklopa su Asja Bakic s "Može i kaktus, samo neka bode" (Aora komunikacije), Maja Hrgovic s "Pobjeduje onaj kojem je manje stalo" i Nela Milijic s "Profesija: Passenger" (Lunapark).



U kategoriji za najbolju pjesnicku zbirku godine našli su se pjesnici sasvim razlicitih poetika: Drago Glamuzina "Je li to sve" (V.B.Z.), Predrag Lucic "Bezgaca povijesne zbiljnosti: citanka za ponavljace povijesti u drugim razredima domoljubnih, poslovnih i trgovackih škola, sv. 1: Prvo polugodište i sv. 2: Drugo polugodište" (Algoritam) i Ivica Prtenjaca "Okrutnost" (Profil multimedia, DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski), dok se u kategoriji Knjiga eseja godine natjecu Zoran Kravar "Uljanice i duhovi" (Profil multimedia), Delimir Rešicki "Demoni u tranzicijskoj špilji: ogledi polemike i kritike" (Fraktura) i laureat Kiklopa Viktor Žmegac "SMS eseji: zapisi 2007-2009." (Profil multimedia).



Žiri Kiklopa za Publicisticku knjigu godine birat ce izmedu knjiga Srecka Horvata i Igor Štiks "Pravo na pobunu: uvod u anatomiju gradanskog otpora" (Fraktura), Irene Lukšic "Sedamdesete" (Hrvatsko filološko društvo) i Ive Žanic "Kako bi trebali govoriti hrvatski magarci: o sociolingvistici animiranih filmova" (Algoritam) dok ce u kategoriji Znanstvene knjige godine odabrati medu naslovima "Nezakonite kceri Ilirije: hrvatska književnost i ideologija u 19. i 20. stoljecu" (Centar za ženske studije) Natke Badurina, "Pronadeno blagostanje: svakodnevni život i potrošacka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih" (Srednja Europa) Puljanina Igora Dude i "Identitet i granica: hibridnost i jezik, kultura i gradanstvo 21. stoljeca" (Jesenski i Turk) Nikole Petkovica.

U kategoriji Slikovnica godine kandidati za kiklopa su: Hrvoje Kovacevic i Svjetlan Junakovic za "General Kiro Miš" (Denona), Sanja Lovrencic i Tomislav Zlatic za "Kako je dobro sa svim tim životinjama" (Leykam international) te Grigor Vitez i Tomislav Torjanac za "Kako živi Antuntun" dok se u kategoriji Knjiga godine za djecu i mladež natjecu cetiri knjige: Carozapisi (Algoritam, Centar za ženske studije) Nataše Govedic, Ive Nerine Sibila i Manuele Zlatar, "Kako smo od bankrota spasili mamu i tatu: dnevnik Jelene, Petre i psa Lorija (Katarina Zrinski) Damira Madarica, "Tajna krvavog nosa" Zvonimira Milceca i "Hocu biti posebnaaaa!" (Mozaik knjiga) Sanje Pilic.

Najžešca je konkurencija u kategoriji Knjiga inozemnog autora godine gdje se za Kiklopa natjecu prijevodi romana cileanskog pjesnika i pisca Roberta Bolana "Divlji detektivi" (Vukovic i Runjic), bestselera Stiega Larssona "Djevojka koja se igrala vatrom" (Fraktura) i nobelovke Herte Müller "Ljuljacka daha" (Naklada OceanMore). Veliki favorit Kiklopa Orhan Pamuk ove se godine vraca u konkurenciju u kategoriji Prijevod godine s prijevodom Ekrema Cauševic, Jane Bušic i Dražena Babic njegove "Crne knjige" (Vukovic i Runjic), a osim njega konkuriraju i prijevod Gige Gracana knjige Bernice Eisenstein "Kad vam roditelji prežive Holokaust " (Fraktura) i Mirka Tomasovic koji se prihvatio prepjeva "Oslobodenog Jeruzalema" Torquata Tassa.

Drugi krug glasovanja za dobitnike nagrade traje od 15. do 22. studenoga, a od ove godine na mrežnim stranicama Sajma objavljena je i lista svih glasaca knjižne nagrade Kiklop.


Podijeli: Facebook Twiter