Snažan tajfun Man-yi pogodio središnji Japan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snažan tajfun pogodio je središnji Japan izazvavši poplave u kojima je nestao veliki broj kuća i prisilivši stotine tisuća stanovnika na evakuaciju, a zatim se uputio prema Tokiju, javljaju danas svjetske novinske agencije.

Dužnosnici su zatražili evakuaciju najmanje 400.000 stanovnika iz četiri prefekture. Tajfun Man-yi, jedna od najgorih oluja koje su pogodile Japan ove sezone, kretao se brzinom od 162 kilometara na sat oko podneva po japanskom vremenu, navodi se u lokalnim izvješćima.

Obilna kiša dovela je do prekida u zračnom i željezničkom prometu. Odluke o evakuaciji donesene su za stanovnike Kyota, Shige, Hyogoa i MIe, javila je novinska agencija Kyodo. Tijekom noći u Japanu je zabilježena "količina padalina bez presedana" i to u Kyotu, Fukuiu i Shigi, priopćila je japanska meteorološka služba.

Na sat je palo 80 litara kiše po četvornom metru, dodaje se. Najmanje jedna osoba je smrtno stradala, tri su nestale, a stotine ozlijeđene u tajfunu. Zbog tajfuna su tisuće domaćinstava ostale bez struje, a zrakoplovne tvrtke razmatraju otkazivanje domaćih letova.

Vlada je uspostavila radnu skupinu za procjenu štete i pružanje potpore spasilačkim naporima, rekao je dužnosnik u uredu premijera Hikariko Ono. Prefekture Kyoto i Shiga zatražile su od ministarstva obrane da mobilizira timove za pružanje pomoći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter