Snažan potres opet pogodio Japan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upozorenje na tsunami za sjeveroistocnu obalu Japana, oglašeno nakon snažnog potresa magnitude 7,4 koji je to podrucje pogodio u cetvrtak, ukinuto je, objavila je javna televizija NHK, a strucnjaci su rekli da nisu uocene štete u nuklearki Fukushima iz koje istjece radioaktivnost od potresa u ožujku.

Nikakva oštecenja nisu uocena u Fukushima Daiichi, objavio je operater te nuklearne elektrane Tokyo Electric Power Co (TEPCO) gdje se radnici tjednima bore kako bi zaustavili istjecanje radioaktivnosti.

Snažan potres magnitude 7,4 pogodio je sjeveroistocni dio Japana kasno u cetvrtak po mjesnom vremenu te je bilo oglašeno upozorenje na tsunami, a zatim i ukinuto.

Veliki dijelovi sjevernog Japana, gdje je infrastruktrua pretrpjela goleme štete u potresu 11. ožuka magnitude 9 Richtera te u tsunamiju koji je slijedio, bila je bez struje zbog ovog zapravo najveceg potresa nakon prošlomjesecnog smrtonosnog potresa u kojem je 28.000 ljudi ubijeno ili proglašeno nestalima.

U Tokiju, glavnome gradu Japana, zbog potresa u cetvrtak zgrade su se tresle, a policija je objavila da je sedam osoba ozlijedeno, a od njih dvije teško, javila je televizija NHK.

Strucnjaci nisu uocili nikakvih nepravilnosti u japanskoj nuklearnoj elektrani u Ibaraki, koja je bila zatvorena nakon razornog potresa 11. ožujka. Nukearna centrala Ibaraki nalazi se južno od Fukushime.

U nuklearnoj elektrani Fukushima, TEPCO je rekao da su strucnjaci u cetvrtak ubrizgali velike kolicine dušika u ošteceni prvi reaktor nuklearne elektrane Fukushime kako bi sprijecili da se u reaktoru nagomila eksplozivni vodik.


Podijeli: Facebook Twiter