Snagom vjere do izvrsnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamen i bronca u rukama Sandre Nejašmic, akademske kiparice s Braca, prešli su neizvjestan put od bezlicne sirovine do umjetnickog ostvarenja naglašene kršcanske teme - snaga vjere ovu donedavnu profesoricu u pulskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna nadahnula je na stvaranje ciklusa Križnog puta, raspela i portreta Mojsija i svetog Franje koji bi se, a ponovio je to i labinski župnik Željko Zec otvarajuci sinoc izložbu u galeriji Alvona, izvrsno uklopili u interijer kakve suvremene crkve, cija je gradnja u Hrvatskoj u punom zamahu.

Redukcijom standardnih scena cetrnaest postaja Križnog puta na isto toliko kvadratnih ploca na kojima osnovni motiv ruke, uz tek pokoji atribut, snažnim simbolizmom prenosi poruku gledatelju-vjerniku umjetnica je postigla ultimativnu navadu likovne opreme unutrašnjosti Božjeg hrama, a to je jasna i lako pamtljiva poruka od Boga covjeku, koja ce vizualnim putem osnažiti govornu poruku. Portreti sveca i legendarnoga biblijskog lika otkrivaju Nejašmic kao vrsnu tehnicarku, majstoricu dlijeta, ciji su potezi i intervencije u slucaju Mojsija minimalni, a rezultat velicanstveno oslobadanje ljudskog lica iz mase kamena. Konacno, i autoricin autoportret, iako najslabije ostvarenje medu izlošcima, svjedoci umjetnicku zrelost, ali djeluje i kao spona koja kroz smiren bezvremenski prikaz vlastitog lika istovremeno progovara o vjecnom traženju, strpljivom promišljanju i duhovnom blagostanju, kako ga je u pratecem katalogu opisala povjesnicarka umjetnosti Sanja Nejašmic.

Sandra Nejašmic rodena je 1970. godine u Splitu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. Imala je dvadesetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim domacim i medunarodnim kolonijama i simpozijima. Ostvarila je desetak javnih spomenika diljem Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter