"Snaga paraolimpizma" Damira Senčara u Makini

S otvorenja izložbe
S otvorenja izložbe

Sinoć je u pulskoj galeriji Makina otvorena izložba fotografija "Snaga paraolimpizma" autora Damira Senčara koja donosi trenutke s Paraolimpijskih igara u Sydneyju, Pekingu, Londonu, Ateni i Vancouveru.

Vesna Škulić, povjerenica za osobe s invaliditetom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je pokrovitelj izložbe, rekla je na otvorenju da ove fotografije ne prikazuju invalide, nego snagu, borbu. Doista, Senčar, fotoreporter Hine, za kojeg Škulić kaže da je znao pet sati ležati u snijegu da bi uhvatio onaj pravi trenutak, donosi trku, skokove, ronjenje, udarac loptice, izbačaj diska, grč na licu u trenutku akcije i, konačno, oduševljenje postignutim. Senčar je dobio nagradu za najbolju fotografiju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, nazvanu "Probijanje pijeska", koja je izložena i u Makini.

- Ove fotografije pokazuju trenutke kada sportaši s invaliditetom daju najbolje od sebe, kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić. Izrazio je nadu da će izložba potaknuti daljnji razvoj sporta kod osoba s invaliditetom, jer sport je način da se aktivno uključe u sve životne i društvene procese. Nije propustio spomenuti i da Pula daje uspješne paraolimpijce. Hrvatski paraolimpijci dosad su na Igrama osvojili 14 medalja, a popis njihovih imena može se vidjeti i u Makini. U ovoj je pulskoj galeriji izložen i Mandeville, službena maskota 14. ljetnih paraolimpijskih igara koje su lani održane u Londonu.

Na otvorenje u Makinu došle su i istarske paraolimpijske snage - Jelena Vuković, osvajačica brončane medalje iz Atene, Mikela Ristoski, koja je broncu osvojila u Londonu, te Boro Rađenović. Svi su oni zabilježeni na Senčarovim fotografijama, a otvorenju je prisustvovao i Davor Komar.

Kako je objasnio Darko Matić, glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, cilj izložbe je senzibiliziranje javnosti i do sada su Hrvatskoj reakcije bile fantastične. Izložba je u Pulu stigla na inicijativu Hassana Abdelghanija, voditelja galerije Makina.

"Ovo je najposjećenije otvorenje izložbe do sada", kazala je Škulić, što je popraćeno pljeskom. Izložba će se u Makini moći razgledati do kraja tjedna, kada izloženih 45 fotografija velikog formata seli u Rijeku, njeno posljednje odredište.

Organizatori su britansko veleposlanstvo u Zagrebu, Hina i Hrvatski paraolimpijski odbor. (M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter