SMS vam može doci glave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaka cetvrta prometna nesreca u Sjedinjenim Državama povezana je s korištenjem mobitela i drugih elektronickih uredaja.

Governors Highway Safety Association, americka neprofitna organizacija koja se bavi podizanjem razine sigurnosti u prometu, obradila je više od 350 znanstvenih clanaka objavljenih od 2000. godine, piše Reuters.

Otkrili su da korištenje mobitela tijekom vožnje znacajno podiže rizik sudara, i to više ako tipkate SMS-ove nego ako telefonirate.

Korištenje elektronickih uredaja odvuci ce vozacu pozornost i do pola vremena provedenog u prometu, a ishodi sudara varirali su od manjih ozljeda do smrtnih slucajeva.

Podaci National Highway Traffic Safety Administration pokazuju kako je tijekom 2009. godine u prometnim nesrecama prouzrocenim time što je nešto vozacima odvuklo pozornost zabilježeno skoro 5.500 smrtnih slucajeva i oko pola milijuna ozljeda.

Nije sa sigurnošcu utvrdeno pomaže li doista oprema koja omogucuje korištenje mobitela bez ruku u smanjenju broja nesreca i smrtnih slucajeva, odnosno ozljeda. Isto vrijedi i za zakonske zabrane telefoniranja i tipkanja tekstualnih poruka.


Podijeli: Facebook Twiter