Smrzla se pri ilegalnom ulasku u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokušaj Enise B. C. (28) da s dvogodišnjim djetetom po snježnoj oluji i 27 stupnjeva Celzija ispod nule ilegalno iz BiH prijede u Hrvatsku - završio je tragicno. Hladnoca ju je ubila dok se probijala kroz snježne nanose s djetetom u narucju. U nedjelju rano ujutro pronašli su njeno tijelo na hrvatskoj strani u blizini Lickog Petrova Sela.

Glasnogovornica PU licko-senjske Kristina Moduš rekla je da je utvrdeno da je rijec od 28-godišnjoj državljanki Republike Kosovo te da se nastavljaju "kriminalisticki izvidi vezani uz okolnosti ulaska u Republiku Hrvatsku". Dijete su pronašli živo i zdravo te se trenutno nalazi na sigurnom u Hrvatskoj.

Policiji je sve prijavio Elis B. (26) koji je u Hrvatskoj cekao sestru. Brat i sestra državljani su Republike Kosovo. S hrvatske strane uhicen je muškarac koji je muža, ženu i dijete cekao kod granicnog prijelaza Licko Petrovo Selo odakle ih je trebao prebaciti dalje. Brat stradale Enise je u BiH i nakon kriminalisticke obrade vjerojatno ce mu predati dijete. Hrvatska i BiH policija zajednicki istražuju tko je bio "veza" za ilegalni prijelaz majke s djetetom u Hrvatsku i gdje im je bio krajnji cilj.

Dvogodišnje dijete privremeno je smješteno u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, doznaje se iz MUP-a. Prema posebnom protokolu koji se provodi u ovakvim slucajevima, nadležni centar za socijalnu skrb djetetu ce odrediti skrbnika koji se treba pobrinuti za vracanje djeteta u maticnu zemlju.

- Starija djeca se u ovakvim slucajevima deportiraju, no s obzirom da se ovdje radi o dvogodišnjem djetetu, organizirat ce se vracanje djeteta u državu iz koje je stiglo - tumace u MUP-u. Policija, kažu, s tim više nema puno veze jer je daljnje postupanje s djetetom u ingerenciji sustava socijalne skrbi.


Podijeli: Facebook Twiter