Smrzavaju se: Gradski plin ukinut, novi nije stigao

Plinska peć je još uvijek hladna, ali zato klima nabija račun (M. ANGELINI)
Plinska peć je još uvijek hladna, ali zato klima nabija račun (M. ANGELINI)

"Otkad su nam u zgradi isključili gradski plin nisam se najeo, niti pojeo pošteni ručak, a bogami nam je i zima", tim nas je riječima u zgradi u Buonarrotijevoj 7 u Puli dočekao Miroslav Todorović. Kako nam je ispričao, zgrada je isključena iz sustava gradskog plina još 12. rujna, nakon obavijesti iz gradske Plinare. Tada je, do priključenja zgrade na novi energent, obveza stanara bila zamijeniti sve ventile na plinomjerima.

- Dosad su me ti radovi uvođenja gradskog plina koštali gotovo dvije tisuće kuna, s tim da je kod mene sve bilo relativno u redu, ispričao nam je Todorović.

Potom su, nastavlja, nakon nekog vremena, došli drugi radnici i našli propuštanja na dva ventila. Tada ga je to koštalo 650 kuna, iako je cijena svakog ventila u trgovini od 30 do 50 kuna.

- Što ću, platio sam, jer želim plin i taj račun sam im i dostavio da bih ga što brže dobio. Prema riječima predstavnika stanara, navodno bi nas za kuhanje mogli odmah i prikopčati na prirodni plin, ali nas sedam, od ukupno 22 stana, koji se i grijemo na plin ne mogu dok ne provjere dimnjak, iako smo to već i lani odradili. Sada opet sve ispočetka pa mi nije jasno zašto sve moramo provjeravati dvaput, prvo instalacije pa sada dimnjak, a u međuvremenu se smrzavamo, a i gladujemo, kaže nam Todorović.

- Pitanje je dana kada ćemo te zgrade upliniti. Međutim, valja reći ljudima da budu strpljivi jer ne možemo sve raditi odjednom. Ljeti smo pitali stanare koji žele da im to odradimo dok još nije počela sezona grijana, ali nitko nije htio. Sada kada ih iskopčamo, ljute se na nas jer je već počela sezona grijanja. Mi slijedimo neki red: kako je koja zgrada bila isključena, tako ih sada spajamo, ustvrdio je direktor Plinare Dean Kocijančić.

Zbog puknuća cijevi stotinjak stanova bez gradskog plina

Proteklog utorka stanare stotinjak stanova u Nazorovoj, Jakova Puljanina, Marijanijevoj i Coppovoj ulici zatekla je obavijest Plinare da im "zbog hitne intervencije uslijed propuštanja plinovoda moraju prekinuti distribuciju gradskog plina". Nadalje ih obavještavaju da svi oni imaju mogućnost prelaska na prirodni plin te da, u suradnji s upraviteljima zgrada, krenu u ispitivanje kućnih instalacija radi što kraćeg čekanja na opskrbu novim energentom.

- Već godinu i pol čekamo plin, obavljamo preglede dimnjaka, a onda nas ovako preko noći isključe bez najave. Uvečer kada sam došla s djetetom dočekao me hladan stan u kojem nisam mogla upaliti niti grijanje, niti sam imala tople vode, niti sam mogla išta skuhati, a tko zna kada ću i moći. Moram sada platiti servisera da mi pogleda instalacije, što će me koštati i do dvije tisuće kuna. Hoće li nas ipak prikopčati na prirodni plin ili ćemo morati čekati da se i zadnji stanar pripremi pa da nam onda priključe zgradu, pita se Mila Nikolić.

I direktor Plinare Dean Kocijančić potvrdio nam je da su te zgrade spremne za prihvat prirodnog plina te da nije imalo smisla sanirati staru cijev za gradski plin, a za mjesec dana ponovno sve ispitivati da bi zgrade prešle na prirodni plin. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter