Smrtonosnu epidemiju izazvao novi soj bakterije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smrtonosnu epidemiju Escherichije coli koja je pocela u Njemackoj i širi se diljem Europe izazvao je opasan novi soj bakterije, objavili su u cetvrtak kineski znanstvenici koji su je analizirali, a prenose agencije.

Po njihovim tvrdnjama, bakterija od koje je dosad umrlo 18 ljudi, a oboljelo više od 1.500 u najmanje 10 europskih zemalja, a vjeruje se da se nalazi na povrcu, nosi gene koji je cine otpornom na nekoliko tipova antibiotika. "Ova E. coli novi je soj bakterije, veoma infektivan i toksican", kažu znanstvenici iz južnokineskoga grada Shenzhena koji suraduju s njemackim kolegama.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Aphaluck Bhatiasevi rekao je da WHO ceka dodatne podatke iz laboratorija. "Dosad nije zabilježena epidemija toga soja", rekao je. U trgovinskom ratu izazvanom epidemijom Rusija je zabranila uvoz svježeg povrca iz Europske unije, na što je odmah reagirala Europska komisija.

Moskva je vec prije bila zabranila uvoz povrca iz Njemacke i Španjolske jer su njemacke vlasti zarazu bile pripisale španjolskim krastavcima. Poslije su i Nijemci odustali od te tvrdnje i ispricali se Španjolcima. Genadij Onišcenko, voditelj ruske agencije za zaštitu potrošaca Rospotrebnadzor, kaže da smrtni slucajevi pokazuju da hvaljeni europski sanitarni propisi, koje je i Rusija prisiljena usvojiti, ne funcioniraju.


Podijeli: Facebook Twiter